144 години след обесването дупничани почетоха паметта на Апостола с траурно шествие

DenNews.bg
19.02.2017
размер на текста:

 "И Природата плаче с този дъжд за Левски"... тези думи на Василка Сумева, накараха около 200-дупничани дошли на паметника на Апостола да потръпнат.

Дъждовното време не уплаши мнозина, които засвидетелстваха уважението си към делото на Апостола на свободата. На днешната дата се отбелязва 144-ата годишнина от обестването на Васил Иванов Кунчев.

Под съпровода на общинския духов оркестър, около дупничани тръгнаха в траурно шествие от пл.Свобода до паметника на Дякона. То бе организирано от "Патриоти Дупница" и Община Дупница.

 

"Преди 144 години Апостола на свободата увисва на бесилото. От този миг в онзи мразовит ден в покрайнините на София, Левски е безсмъртен в душите и очите на всеки един от нас. Неговата идея, саможертва и дела постигнаха своя резултат. Сега, всеки един от нас може гордо да се наречен свободен българин. На думи всички помним заветите на Левски, но на дела някои ги забравяме. Завети, които всеки ден, всяка минута трябва да помним. Завети, които ще ни съхранят като горд народ с история, с настояще и с бъдеще. Защото „Времето е в нас и ние сме във времето", каза в словото си кметът на Дупница инж.Методи Чимев.

С едноминутно мълчание и падане на колене, дупничани почетоха Васил Левски. В отбелязването на годишнината участваха Мария Манчова, танцов състав "Зора", мъжки хор "Св. Иван Рилски", вокален състав "АРТ ПОП" и детска вокална група при ОУ "Евлоги Георгиев". Венци и цветя поднесоха политически партии, организации и граждани.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети