След проверката: Нарушения при повече от половината обществени поръчки в отбраната

DenNews.bg
17.02.2017
размер на текста:

В осем министерства не са установени нарушения при провеждането на обществените поръчки, но в друга такива са открити. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков по време на представянето на резултатите от ревизията на правителството „Борисов 2”, които той разпореди още на първото заседание на служебния кабинет.
Министерствата без нарушения в процедурите за обществени поръчки са: Министерството на финансите, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерството на образованието и науката, Министерството на туризма и
Министерството на енергетиката.


Главният инспекторат към Министерския съвет е установил десетки нарушения на закона за обществените поръчки и други нормативни актове при обществени поръчки, провеждани от Министерството на отбраната.
Военната прокуратура е уведомена за 9 случая на предполагаеми измами, съобщи Герджиков, цитиран от БНР:

"В Министерство на отбраната, през 2016-а са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки. От тях са били прекратени 31. Остават 82 процедури за доставка на стоки и предоставяне на услуги, които са проведени и приключили с подписване на договори и споразумения. Подписани са 123 договора и 25 допълнителни споразумения.
При извършения анализ на проведените процедури и сключените договори са установени нарушения на 45 от 82 - повече от половината. От тях, по 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на Военната прокуратура. Останалите 36 процедури са изпратени по компетентност на АДФИ", каза Герджиков.
Премиерът допълни, че има проблеми и в Агенция Пътна инфраструктура, където нарушения има при обществени поръчки за поддръжките на 4 тунела.
Забавяне в обявяването на обществени поръчки е имало и при Министерство на земеделието и храните, Министерството на здравеопазването и др.
В МЗХ има забавени обществени поръчки за изготвяне на последваща оценка на Програмата за развитие на селските райони 2003-2007. Неизпълнението на този ангажимент може да доведе дори до спиране на средствата по програмата по ПРСР от Европейската комисия, заяви Огнян Герджиков.
В МЗ има проблеми при обществени поръчки за застраховане на санитарните автомобили на центровете на спешна помощ и за охрана на сградите на ведомството.
Нарушения са установени и в Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.
Герджиков обеща проверките във ведомствата да продължат, без това да е основен акцент в работата им.

Относно смяната на областните управители Герджиков коментира:

Освобождаването на областни управители и назначаването на нови е осъществено изцяло в рамките на закона, заяви премиерът.
Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление, каза още Герджиков.

Оказа се, че само един областен управител - този на Перник, щял да се включва в предизборната кампания на ГЕРБ.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети