Кметът на Бобошево отказа на трима селски управници по-високи заплати, те му готвят отцепване от общината

DenNews.bg
16.02.2017
размер на текста:

 Кметът на Бобошево Крум Маринов отказа трима селски управници по-високи заплати. На сесията на Общинския съвет Маринов оттегли без обяснение докладната си кметовете на Блажиево, Усойка и Слатино да получават считано от 1-и януари тази година по 800 лева месечно. Това разгневи Пламен Караканов, Васил Соколов и Сашка Тренева, които готвят административно отделяне от общината. Тримата останали изключително недоволни от отношението на Крум Маринов, с който имали среща преди сесията, и който излязъл от кабинета си, без да им обърне внимание.
Пламен Караканов припомни, че освен за село Блажиево, отговаря и за село Усойка.
Потърсен за коментар, кметът на Бобошево Крум Маринов обясни, че тримата кметове първоначално са се пазарили с него за заплати по 1 200 лева. Според Постановление на Министерския съвет техните възнаграждения могат да варират от 460 до 1 300 лева.
„Нашият бюджет не позвалява тези заплати и при направения разчет с главния счетоводител видяхме, че можем да вдигнем заплатите на 800 лева. Но в крайна сметка аз стигнах до извода, че при броя жители на трите села, и тази сума не е оправдана. В село Блажиево живеят 450 жители, в Слатино са 430, а в Усойка- 378. Заплатите на кметовете сега са 700 лева на Пламен Караканов, 730 лв. На Сашка Тренева и 715 лв. На Васил Соколов, което прави повече от средна заплата според Постановлението на Министерския съвет”, обясни Маринов.
Според кмета на общината Пламен Караканов не можел да има повече претенции, тъй като работата му се свеждала да това да издаде 50 удостоверения за наследници и 10-20 смъртни акта годишно. Освен това, не е издал досега нито един акт по Наредба № 1 за Обществения ред. Заради нерегламентирани сметища на територията на село Блажиево общината изполвала своя техника и средства, а отделно плащала и глоби от РИОСВ-Перник. Във всеки двор на селото имало по 1-2 кучета, а няма нито едно регистрирано в общината и съответно не се плаща годишна такса за тях.
В общинска адманистрация имам служители с висше образование и на отговорни длъжности, които не получават 800 лева заплати. И за сравнение ще дам община Дупница, в която кметове на села с население над 1000 жители получават 800 лева. Дори и моята заплата не е променяна от 2014-а година и е  2 000 лева, допълни Маринов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети