На 4 февруари Дупница ще отбележи 20 г. от Барикадите

DenNews.bg
01.02.2017
размер на текста:

20 г. от Дупнишките барикади, дали начало на масови протести и блокади в цялата страна, които доведоха до падането на пагубното управление на Жан Виденов, ще отбележим на 4 февруари, събота.
Мястото на срещата е ясно – там, където тогавашният градоначалник д-р Панчо Панайотова разположи кметското си бюро; там, където влаковете и движението по главен път Е-79 първи спряха техниката на Пресевна инсталация и ВиК и там, където дупничани удържаха блокадата в продължение на дни - в ужасен студ и под полицейски натиск.
Срещата на 4 февруари на площада на Барикадите е насрочена за 11 часа.
„Няма да правим някаква пищна церемония”, казва сега председателят на ОбС-Дупница Ивайло Константинов, който е и председател на сдружението „Духът на Дупница”, идеята за което се роди точно преди година край паметника на Барикадите.
Както сме писали, идеята за учредяване на сдружението се появи на 4 февруари миналата година, след като се оказа, че емблематичният имот е продаден от бившия кмет Атанас Янев, а зад оградите на новия собственик попадна и монумента.
Константинов и Управителният съвет на сдружението ще представят на присъстващите на честването в събота вариантите за разполагане на нов символ, който да напомня за събитията от 1997 г.
„Да преценим какво може да направим на място. Реално имотът общинска собственост е голям, около 3 дка, но представлява ръкав между продадения имот и друг частен имот и трябва да преценим внимателно мястото за паметника. Очаквам в събота Управителният съвет на сдружението да вземе това решение и веднага ще последва обявяване на процедура за изготвявне на идеен проект, ще поканим акхитекти и скултури, а проектът за паметник ще бъде избран от комисия от външни експерти”, обясни Константинов. Най-вероятно изготвянето на проект ще бъде обявено срещу възнаграждение от около 30 000 лв.
„По сметката на сдружението в момента има около 14 000 лв., но не съм притеснен, защото има много хора, които ще направят дарения”, посочи още Константинов.


А съдбата на сегашния паметник – неизвестна.

Или поне все още не е обсъждано какво ще се случи, но Константинов не изключва вариант монументът да бъде прибран в музея.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети