Какво ще се случи с България, ако Едроган оспори наистина Лозанския договор

DenNews.bg
08.12.2017
размер на текста:

 Бъдещето трябва да се планира на базата на задълбочения прочит на историята, Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред участниците в конференцията за новата концепция за сигурността. Той специално акцентира на Лозанския договор, по силата на който 3 млн. кв. км. имперски територии са орязани до 780 000 кв.км. „И това стана в Лозана под носа ни. Отнеха ни толкова земи и някои пак намериха повод за гордост. Какво бяхме, какво станахме, какво ще бъдем? Този въпрос за нас е изключително важен. Необходимо е да четем втория план на историята и така да планираме бъдещето си“, посочи Ердоган и припомни, че винаги при споменаването на Лозана „някои се чувстват некомфортно“. По-нататък в словото си той подчерта, че никой няма право да се намесва във вътрешните закони на Турция, а решенията ще вземат нейните власти. За пореден път Ердоган обвини ЕС в намеса във вътрешните работи на страната и в покровителство над терористите и техните депутати, избягали в Брюксел, предаде БГНЕС. „Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение. Първата световна, Втората световна, Студената война останаха в забрава и на базата на това се опитват да ни затворят в Лозанския договор. Но ние сме дали дума на нацията си. Ние ще оспорим всички условия“, заяви турският президент. Лозанският договор от 24 юли 1923 г. е подписан между Османската империя и държавите победителки в Първата световна война - Великобритания, Франция, Италия, Япония, Гърция и Румъния. С договора Турция се отказва да претендира за наследството на Османската империя, а в замяна Съюзниците признават държавния й суверенитет и границите й. Според условията на договора Източна Тракия и Караагач се предават на Турция, а Западна Тракия на Гърция. Турция също така се отказва от претенции към островите в Егейско море, присъдени на Гърция, и официално се отказва от Кипър. Макар че България не е страна по договора, в Лозана се определят нейните граници. Тъй като по Ньойския договор на България се забранява да се въоръжава, за да не се променя договорът за частта му за военните клаузи, срещу което остро реагират Югославия, Румъния и Гърция, се въвеждат 30-километрови демилитаризирани зони по българската граница с Турция и Гърция в Тракия. С подписването на Лозанския договор България признава предаването на Западна Тракия на Гърция, като си запазва от международноправна гледна точка възможност да претендира за получаване на икономически излаз на Бяло море по чл. 48 на Ньойския договор. С втората конвенция от договора Проливите се поставят под международен контрол, с което се накърнява суверенитетът на Турция. Като цяло договорът определя границите на Турция, Гърция и България. Според условията Турция се отказва от всякакви претенции към Дедоканезките острови, Кипър, Египет и Судан, Сирия и Ирак.

България може да има много сериозен проблем, ако турският президент Ердоган оспори Лозанския договор. Това коментира в интервю за Дарик историкът проф. Божидар Димитров по повод изказване на Ердоган по-рано днес.

"Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение", заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч пред участниците в конференция за новата концепция за сигурността в резиденцията "Бештепе", цитиран от международните информационни агенции.

Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор

По силата на договора, сключен след края на Първата световна война, от територията на Османската империя е намалена от 3 млн. кв.км до 780 000 кв. км.

"С Лозанския мирен договор границите на Турция и сега са такива, каквито Турция ги е установила тогава, в началото на 20-те години. Отказа от Лозанския договор означава, че Турция не е съгласна с днешните си граници. Това естествено засяга и България. Ердоган за мен, в светлината на изказванията му от последните няколко месеца, все повече си мисля, че губи реалността. Разговорно казано той не знае къде се намира и каква съпротива ще срещне. И то не толкова от нас, колкото от големите играчи - Русия, САЩ, Европейския съюз. Най-вероятно, ако не започне да взима хапчета и да се лекува при добри психиатри, той ще бъде отстранен, ще бъде елиминиран", коментира пред Дарик проф. Димитров.

Ако Ердоган има намерение да възстанови част от тези територии, той трябва да превзема и български земи, обясни проф. Димитров. Той обаче изрази съмнение, че ще се стигне до такъв международен скандал.

"Ако той предявява претенции към български територии, които са населени с етнически турци, то тези територии нямат пряка териториална връзка с Турция. Турско население има в Североизточна България - Търговище, Разград, Варна, Силистра, Русе и в Кърджалийски окръг. Ако той иска тези територии да ги присъедини към Република Турция, то задължително, за да има връзка с тях териториално, би трябвало да превземе и български области, в които няма турско население", заяви още той.

"Но аз не вярвам, че той ще се реши на военна инвазия, колкото и силна да е военна Турция", поясни професорът.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети