Окастрянето до стъбло на дървото символ на кв. „Развесената върба“ ядоса дупничани

DenNews.bg
07.12.2017
размер на текста:

Окастрянето на върбата, символ на кв. „Развесена върба“, до стъбло ядоса дупничани. На редакционните ни телефони и пощи получихме няколко еднозначни сигнала от граждани, че извършеното от общината окастряне е равнозначно на варварство. „Дори и да е имало опасни клони, извършеното кастрене е направо жестоко, варварско. След като осакатиха дървото, може да търсят ново име на площада и квартала. От днес няма как да се казват Развесена върба, трябва да са Окастрената върба“, пишат ни граждани и с болка казват, че това дърво е част от спомените на всеки дупничанин. "На практика е свалена цялата корона на дървото, гледката е сърцераздирателна", посочва друг читател.
От общинска администрация отговориха, че проверката на място е извършена от служители от екоотдела по сигнали на граждани, че много от клоните на дървото са изсъхнали и при вятър падат, което пък е предпоставка за нараняване на преминаващите пешеходци.


Направена е проверка от отдел "Екология" и е установено, че сигналите са напълно основателни с множество изсъхнали клони и хралупи. Това е наложило да бъде предприето окастряне на опасните клони и намаляване на короната на дървото, обясниха от общината и успокоиха, че още напролет стволът ще пусне нови филизи и до две години дървото ще се обнови. Преди 44 г. короната на дървото също е била окастрена. 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети