8 души са арестувани за убийството на малтийската журналистка Галиция

DenNews.bg
04.12.2017
размер на текста:

Осем души са арестувани за убийството на известната журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция, съобщи премиерът на Малта Джоузеф Мускат.
53-годишната Дафне Галиция загина на 16 октомври, минути след като потеглила с колата си от дома си. Жестоката експлозия станала пред очите на сина й Матю. Полицията смята, че в бомбата е бил използван пластичният експлозив "Семтекс". Съдейки по щетите по колата, в нея е бил поставен около половин килограм от експлозива - също като количеството, използвано за свалянето на самолета на "Пан ам" над Локърби през 1988 г.
Всички задържани са малтийски граждани и повечето са криминално проявени, каза премиерът, без да обяви повече подробности. Полицията има срок от 48 часа да разпита заподозрените, след което трябва да им предяви обвинения или да ги освободи.
Дафне Галиция водеше много популярен блог, в който неуморно съобщаваше за предполагаеми случаи на корупция на високопоставени политици в Малта независимо от партийната им принадлежност.
След смъртта й, тримата й сина поискаха оставката на премиера Джоузеф Мускат.
"Подай оставка, защото гледаше как се заражда общество, доминирано от страха, недоверието, престъпността и корупцията. Подай оставка, защото работеше да съсипеш финансово майка ни и я дехуманизира толкова брутално и ефективно, че вече не се чувстваше спокойна да ходи по улиците", написаха тримата синове, обръщайки се към Мускат.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети