Природният газ поскъпва с 2,75% от януари 2018 г.

DenNews.bg
28.12.2017
размер на текста:

 От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърдиха с 2,75% поскъпване на природния газ от 1 януари 2018 г., съобщиха от КЕВР.

Регулаторът мотивира по-високите цени с условията по действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт". От Комисията се съобразяват с движението на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари за последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и промените в курса на щатския долар спрямо лева.

Цената на природния газ за първото тримесечие, на която "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, е 352,65 лв. на 1000 куб. м. или 33,39 лв./MWh (без акциз и ДДС). Тя е с 2,75% по-висока от досегашната цена за ІV-то тримесечие на 2017 г. Определена е на базата на представените данни и документи и след направени изчисления съгласно прилагания ценови модел.

В утвърдената от КЕВР цена на природния газ от 352,65 лв. на 1000 куб. м. са включени компонента за услугата "обществена доставка" , която е 4,76 лв./1000 nm3. Включени е и компонента "задължение към обществото" от 1,35 лв./1000 nm3, която покрива разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества природен газ в газохранилището в Чирен.

Това е спрямо Плана за действие при извънредни ситуации. В тази цена не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа. От КЕВР уверяват, че увеличението на цената на природния газ с 2,75 % няма да доведе до повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон. Цената на тока остава непроменена за клиентите на регулирания пазар.

От държавния регулатор уверяват, че цените на топлинната енергия остават непроменени до края на отоплителния сезон, няма промяна и в цените на електроенергията за битовите и небитовите потребители на регулирания пазар

Решението н КЕВР е след подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цени за I-то тримесечие на 2018 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти. Причината от регулатора да се произнасят за цената на газа всяко тримесечие, е че към момента на пазара на природния газ няма конкуренция

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети