Изборите в Каталуния ще се проведат при засилени мерки за сигурност

DenNews.bg
21.12.2017
размер на текста:

 При засилени мерки за сигурност днес в Каталуния се провеждат регионални избори. Те бяха свикани от испанското правителство, след като областта едностранно обяви независимост и това принуди Мадрид да задейства чл.155-ти от конституцията и временно да замрази автономията на Каталуния.

Със сигурност нито една формация няма да спечели мнозинство и предстоят тежки преговори за сформиране на правителство. Печеливша в тази ситуация може да се окаже лявата партия Подемос, която подкрепя единността на Испания, но иска законен референдум за независимост.

Очакванията са след днешния я вот да започне период на т. нар. Студена война между Мадрид и Барселона. Сепаратистките лидери са в изключително сложна ситуация. Ориол Жункерас има право да води кампания, да участва във вота и да стане премиер, ако победи, тъй като срещу него няма издадена присъда по обвиненията в бунт и неподчинение.

Чуват се и призиви обвиненията срещу него да бъдат снети, за да могат да зараснат раните от турбулентните събития. Съдбата на Карлес Пучдемон е ясна - очаква го арест ако стъпи на испанска земя, френските власти също са обещали съдействие на Мадрид и са в готовност да го задържат, ако се опита да премине през страната. 13 000 служители на реда ще следят за нормалното протичане на изборния ден тук в Каталуния.

Вотът днес започва в 10 часа българско време и ще приключи в 21, първите прогнозни резултати можем да очакваме 15 минути преди края на изборния ден.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети