Новото австрийско правителство положи клетва на фона на масови протести

DenNews.bg
18.12.2017
размер на текста:

Новото австрийско правителство начело с 31-годишния Себастиан Курц положи клетва. Така от днес начело на страната е коалиция, обединяваща десницата и крайната десница.
Пред президента Александър ван дер Белен се заклеха новият канцлер от консервативната Австрийска народна партия - най-младият правителствен ръководител в света, и вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, водач на крайнодясната Австрийска партия на свободата.
Около 1500 полицейски служители се грижат за реда около двореца Хофбург във Виена, където се проведе церемонията. Голям участък от центъра на австрийската столица е блокиран със заграждения, забраняващи придвижването на граждани и превозни средства.
От девет столични пункта към двореца Хофбург се придвижват многочислени демонстрантски потоци: по данни на полицията това са около 5000 души, които демонстрират пред двореца срещу новото австрийско правителство.
Предишното издание на коалицията Австрийска народна партия/Австрийска партия на свободата с ръководители Волфганг Шюсел/Йорг Хайдер, което положи клетва пред президента през 2000 година, също беше посрещнато с многолюдни антиправителствени демонстрации.
Тогава беше блокиран целият площад пред президентството и се наложи правителството да използва подземен коридор, свързващ сградата на канцлерството със сградата на президентството. Тази година са взети мерки това да не се случи.
31-годишният Себастиан Курц (АНП), избран за канцлер на страната, се превърна днес официално в най-младия правителствен лидер в Европа, коментира германското издание "Билд".
В качеството си на външен министър на Австрия, Курц критикува остро германския канцлер Ангела Меркел за бежанската й политика и се противопостави на споразумението, постигнато между Брюксел и Анкара през март 2016 г.
Младият лидер на Австрийската народна партия (АНП) бе сред първите в Европа, които настояха за въвеждане на горна граница и затварянето на т.нар. балкански маршрут за бежанците.
За мнозина Курц е истински политически талант. В родината му го наричат „вундервуци“. На 24-годишна възраст консервативният политик става държавен секретар, а на 27-годишна възраст - външен министър. На 30 г. той поема председателството на АНП. Само няколко месеца по-късно, едва навършил 31-години, Курц вече е канцлер.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети