Делото за КТБ не тръгна, Цветан Василев е нередовно призован

DenNews.bg
13.12.2017
размер на текста:

Специализираният наказателен съд не даде ход на делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).
Основната причина е нередовното призоваване на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и отсъствието му от залата, съобщи bTV.
Освен това се оказа, че не всички 18 подсъдими са получили материалите по делото. В залата днес се събраха над 100 души, за да чуят исканията на страните в разпоредителното заседание.
Отлагането на делото бе поискано от прокурора заради неявяването на Василев в залата. Оказа се, че е искана справка от затворите и арестите в страната дали той не се намира там, а СДВР още го издирва.
Домоуправител и портиер казали, че четири години не са виждали никого на адреса, където живее Цветан Василев. В същото време е в ход процедура по искане за неговата екстрадиция от Сърбия. На 20 ноември българското Министерство на правосъдието е изпратило съдебна поръчка до съседната страна, за да му бъде връчена призовка по делото. Няма отговор и от нея.
Делото беше отложено за 23 януари.
Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници. По делото са обвинени 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всеки от обвинените.
Според прокуратурата организирана престъпна група, ръководена от бившия собственик на банката Цветан Василев и създадена с користна цел – придобиване на материални облаги, включително икономически ползи в особено големи размери, е присвоила 2,559 млрд. лева.
Василев е обвинен за 76 деяния, като освен за организирана престъпна група, той отива на съд и за длъжностно присвояване в особено големи размери. Сред обвинените е бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев. Той отива на съд за длъжностно престъпление.
Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети