Близо 1 млн. автомобила са с прекратена регистрация заради липсата на "Гражданска отговорност"

DenNews.bg
12.12.2017
размер на текста:

 925 000 пътни превозни средства са били служебно дерегистрирани в последните 18 месеца заради липса на сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. От тях на едва 90 000 автомобила регистрацията е била служебно възстановена. Това съобщи шефът на Пътна полиция Бойко Рановски на семинар за пътната безопасност край Ловеч.
Една голяма част от тези близо 1 млн. автомобили се карат в чужбина. По една или друга причина собствениците са ги регистрирали в България, но всъщност те се управляват в Румъния, Италия, Испания, както и в други страни от Европейския съюз. На практика нито МВР, нито която и да е друга родна институция знаят къде физически се намират тези превозни средства и дали са в движение, въпреки че са нередовни и нямат право да се карат по улиците.
„Когато при нас тази регистрация е прекратена, ние не знаем къде се намира автомобилът, нито табелите и документите. При възникване на застрахователно събитие в чужбина щетата ще бъде поета от Гаранционния фонд, където е настъпило събитието”, обясни комисар Рановски. Преди обаче разходите са били поемани от българския Гаранционен фонд, който буквално е бил източен заради автомобили с BG регистрация, управлявани зад граница.
След приемането на нов Кодекс на застраховането всекидневно се обменя информация между системата на МВР и Гаранционния фонд. Когато се установи, че един автомобил няма сключена Гражданска отговорност, Гаранционният фонд изпраща уведомително писмо до собственика и му дава 15-дневен срок да сключи застраховка. Ако той не изпълни задължението си, фондът уведомява МВР и следва служебно прекратяване на регистрацията. При този случай табелите не се свалят и не се връщат обратно в Пътна полиция. Но ако такъв автомобил продължава да се кара, последиците са сериозни.
Според Кодекса за застраховане за липса на застраховка „Гражданска отговорност“ се налага глоба от 250 лв. за физическо лице и 2000 лв. – за юридическо лице или едноличен търговец. При повторно нарушение наказанието е съответно 800 и 4000 лева. Лице, което не е собственик и управлява МПС без валидна застраховка, се наказва с 400 лв. глоба. При повторно нарушение наказанието е 800 лева.
В Закона за движение по пътищата пък е предвидено временно отнемане на книжката и временно спиране от движение на автомобила без такава полица.
Регистрацията може да се възстанови служебно. Другият вариант е собственикът сам да представи валидна застраховка „Гражданска отговорност“ пред Пътна полиция. При този вариант обаче трябва да си пази бележката, че колата вече не се води дерегистрирана.
От Пътна полиция предупредиха, че има идея собственици, които са били нередовни при сключването или подновяването на задължителната полица, да се водят „рискови” и да плащат по-скъпа „Гражданска отговорност” след въвеждането на системата „Бонус-малус”.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети