Осъден в Гърция българин ще лежи у нас не 19 г., а 10 г. за трафик на мигранти

DenNews.bg
09.11.2017
размер на текста:

Българин осъден в Гърция на 19 г. лишаване от свобода за трафик на хора ще лежи 10 г. в български затвор. Това се случи, след като присъдата на гръцкия съд бе приспособена по българския наказателен закон, съобщиха от съда във Варна.
30-годишният Димо Георгиев е признат за виновен от съда в град Козани за транспортиране на територията на Гърция на чуждестранни граждани на трета страна, които нямали право на влизане в гръцка територия. Престъплението по гръцкия наказателен закон било извършено от Георгиев в съучастие и с цел печалба.
Апелативният наказателен съд в гръцкия град Козани постановява наказание от 19 години "лишаване от свобода", глоба от 45 000 евро и конфискация на автомобил за Димо Георгиев. Той обаче ще изтърпи наказанието си у нас.
Производството е било образувано по реда на Закона за екстрадицията и Европейска заповед за арест и внесено във Варненския окръжен съд по предложение на окръжния прокурор.
В българския Наказателен кодекс за това престъпление е предвидено наказание "лишаване от свобода" от 1 до 10 години.
С решението си Варненският окръжен съд зачете времето, през което Димо Георгиев е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в Гърция, както и задържането му в България в изпълнение на ЕЗА.
Съдът остави без уважение наложените наказания глоба в размер на 45 000 евро и конфискация на лекия автомобил на осъдения, тъй като същите следва да се бъдат разгледани по специален закон – Закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.
Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети