Отново протест срещу добива на газ в Добруджа

DenNews.bg
07.11.2017
размер на текста:

Жителите на община Генерал Тошево отново излизат на протест против инвестиционния проект за добив на газ в Добруджа.
За пореден път жителите в общината изразяват недоволството си от намерението за 35-годишна концесия за проучвания и добив на природен газ в землищата на 18 населени места в региона.
Припомняме, предстои на 17 декември в община Генерал Тошево да бъде проведен местен референдум по въпроса. Референдумът се инициира по предложение на кмета на общината Валентин Димитров. Още в средата на месец октомври той заяви, че възнамерява да инициира местно допитване, което да покаже дали хората искат добива на природен газ в района.
Днешните протести обаче идват в отговор на това, че няма ответна реакция на поставения ултиматум от страна на фирмата инвеститор. На предишния протест, който беше по време на последното обществено обсъждане на инвестиционното предложение, гражданите дадоха срок на фирмата изпълнител да оттегли искането си за концесия. Срокът беше до 3 ноември, петък. Фирмата "Русгеоком БГ" обаче не спази искането на хората.
Предвиденият протест днес отново ще премина под формата на автошествие, съобщи БНР.
Протестиращите ще тръгнат от град Генерал Тошево към село Кардам и оттам към ГКПП "Йовково". Там колоната от автомобили и мотори ще премине на румънска територия.
В община Генерал Тошево вече се подготвя организацията за провеждането на местния референдум.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети