Внимавайте с новините, свързани със здравето, и сред тях има фалшиви и те може да са много опасни за здравето!

DenNews.bg
02.11.2017
размер на текста:

 „Фалшивите, изкривени и недоразбрани новини могат да бъдат дори опасни, особено когато става въпрос за здравеопазване. За съжаление в здравния сектор те не са рядкост“, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков при откриването на дискусия на тема „Фалшивите новини в здравеопазването и медицината", организирана от Асоциацията на Европейските журналисти и Адвокатско дружество „Шаркова и партньори“.

Целта на събитието е да се покаже, че фалшивите новини не само дискредитират медии, лица и организации, но могат да са опасни и за здравето. Участниците в дискусията се обединиха около тезата, че е важно да се откроят критериите, по които хората по-лесно да различават дали една публикация е истинска и достоверна. Има необходимост да се спазва законовата рамка и да се носи професионална отговорност, когато медиите събират и разпространяват здравна информация.

Зам.-здравният министър акцентира върху зачестилите публикации, които се базират на невярна и непроверена информация, като припомни многобройните сигнали за фалшиви интернет страници на Министерството на здравеопазването, които правят опасни за здравето на гражданите внушения и съдържат подвеждаща за потребителите информация. Като най-пресен пример Мирослав Ненков даде репортаж с манипулативно поднесена новина за обществени поръчки във ВМА, излъчен в неделя по една от националните телевизии.

Зам.-министърът на здравеопазването подчерта, че неразбирането на материята и разпространяването на невярна информация вреди на доверието в здравните институции. „Понятието „лекарска грешка“ намира много широка и тучна почва в журналистическите среди, защото кръвта продава. Тези случаи обаче често са грешно интерпретирани от медиите, защото лекарската работа и понятия са специфични“, заяви още зам.-здравният министър.

Информациите в интернет за алтернативни лечения, хомеопатия, ваксини и методи за отслабване са съществена част от фалшивите здравни новини. За това предупреди Гергана Колева, завършила здравни политики в Харвард и журналистика в Нюйоркския университет по време на дискусията

Според последни данни, над 2 млн. българи използват интернет за цели, свързани със здравето. Фалшивите здравни новини представляват огромен риск за човека.

Гергана Колева отчете съществуването на две тенденции, които помагат за появата на това явление - свободното търсене на информация и фактът, че хората вече не разчитат само на официалните медии, за да получават новини, включително и в здравната сфера, както и липсата на необходимата подготовка на широката публика за професионално поднесена информация. Така най-често фалшиви здравни новини представляват информациите в интернет за рака, свързани с така наречените алтернативни лечения - алкална диета, сода, конопено масло, хомеопатия, гладолечения.

Много често се използват разкази от първо лице, единствено число. Не рядко в тях се говори за хора, които са преборили рака с алтернативно лечение, а целта им е само и единствено привличане на вниманието, генериране на трафик.

Интернет търсачките Гугъл, платформите Фейсбук и Туитър се оказват благородната почва за разпространяване на фалшиви новини.

Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти посочи, че от 2015 г. досега се отчита 365% скок в употребата на фалшивите новини.

Заместник-министър д-р Мирослав Ненков призна, че фалшивите, изкривени или недоразбрани новини въобще не са рядкост. Той сподели своя опит във фалшивите новини в резултат на погрешно интерпретирани негови думи от журналист.

Голямата тема с фалшивите новини, не само в здравеопазването, ще бъде разгледана и на форум на 9-ти ноември.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети