Списък на болните на хемодиализа и бременните жени част от подготовката за зимата в област Кюстендил

DenNews.bg
02.11.2017
размер на текста:

Всички болни на хемодиализа и бременните жени с термин от декември до февруари, живеещи на територията на област Кюстендил са включени в списък, чрез които при евентуално усложняване на зимната обстановка да бъдат осигурени достъпът до тях и лесното им транспортиране. Това стана ясно на работна среща на кметове и представители на институциите при областния управител Виктор Янев вчера.
В срещата участваха главният секретар на Областна администрация Гергана Михайлова, кметове и техни представители на деветте общини от област Кюстендил, ръководители на регионалните ведомства и дружества, имащи отношение към зимното поддържане – Областната дирекция на МВР, пожарна, Спешна помощ, Областно Пътно управление, Регионално управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, ВиК и енергийните дружества.
По-рано, чрез своя заповед, областния управител бе разпоредил към кметовете на общини да проведат предварителни съвещания с кметове по населени места и кметски наместници за преглед на общинските щабове за изпълнение на общинските планове за защита при бедствия и при необходимост да бъдат актуализирани съставите. Те трябваше да извършат проверки за готовността за зимно поддържане на общинската пътна мрежа и снегопочистваща техника, както и относно договорените задължения с фирмите – изпълнители. В конкретен срок общините изготвиха и списъци на собствениците, притежаващи техника, годна за аварийно-спасителни действия при зимни условия и докладваха относно проверка на готовността на техниката за изтегляне на закъсали тежки товарни автомобили. Относно снабдяването на населението със стоки и услуги от първа необходимост кметовете докладват, че е създадена необходимата организация, както и по отношение на учебните и детски заведения.
По време на заседанието, стана ясно че към момента сключени договори с фирми за снегопочистване имат Общините Кюстендил, Бобов дол и Трекляно. В процес на сключване на договори или процедури за избор се провеждат в Общините Бобошево, Сапарева баня, Дупница, Кочериново, Невестино и Рила. Кметовете на общини споделиха с областния управител проблемите си при снегопочистването в конкретни пътни участъци от Републиканската пътна мрежа през изминалия зимен сезон и потърсиха съдействие от него за уреждането на взаимоотношенията им с фирмите-изпълнители, отговорни за процеса.


Доклад бе представен и от Областно пътно управление Кюстендил във връзка с Плана за зимно поддържане на Републиканската пътна мрежа. За борба с поледицата са предвидени сол – 3180 тона и химически материал – 22 тона, а за опесъчаване пясък – 7150 тона. Съвместно с ОПУ Перник и ОПУ София са разработени варианти за временна организация на движението при влошена метеорологична обстановка на територията на трите региона. Общо 21 машини ще поддържат ЛОТ 2 на АМ „Струма“, а 61 ще обслужват Републиканските пътища от I, II и III клас. За участъкът от ЛОТ 1 на АМ „Струма“, за която има ангажимент ОПУ Кюстендил са в готовност 12 машини с налични 600 тона сол и 3 тона химическо вещество.
От РЗИ Кюстендил уведомяват, че се поддържат актуални списъци на болни на хемодиализа в лечебните заведения за болнична помощ на територията на областта, които в случай на бедствени ситуации ще бъдат транспортирани до центровете за хемодиализа от ПБЗН. Регионалната здравна инспекция е предоставила списъци и на Центъра за спешна медицинска помощ относно болните на хемодиализа и бременните с термин на раждане от декември 2017 г. до февруари 2018 г.
На свой ред директорът на ЦСМП Кюстендил д-р Георгиева съобщи, че към момента 11 екипа обслужват население от 126 хил. души. Транспортната техника, с която разполага ЦСМП е оборудвана със зимни гуми, лопати, торби с пясък, лекарствени средства и медицински консумативи. Автомобилите се подлагат на ежедневна техническа проверка.
С доклад на ОДМВР запозна директорът старши комисар Елиан Стамболийски, който каза че са определени потенциално критичните участъци и такива, на които ще бъдат поставени пътни знаци за поставяне на вериги. Той увери, че и този зимен сезон ще бъде подавана актуална информация към средствата за масово осведомяване за възникнали затруднения или въведени временни забрани за движение по пътищата.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети