Скандално известните майка и дъщеря Фролошки от дупнишкото село Ч.брег се отърваха с условни присъди за лихварство отпреди 13 години

DenNews.bg
13.11.2017
размер на текста:

  Окръжна прокуратура – Кюстендил е подала протест срещу условното наказание, наложено от съда на Валентина Ф. и Йорданка Ф. за извършено от тях престъпление по чл. 252, ал. 2, пр. 2, вр. ал. 1, пр. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Подсъдимите Йорданка Ф. и Валентина Ф. са майка и дъщеря. Двете живеят в къща в с. Червен брег, общ. Дупница, като в двора им имало обособено помещение за магазин. Търговският обект бил регистриран на фирмата на Валентина Ф. с предмет на дейност – продажба на хранителни стоки и напитки.

При наличието на оборотни пари, подсъдимите започнали да извършват банкови сделки, като предоставяли парични средства в заем на различни лица срещу връщане с лихва. Процентите се определяли в произволни размери. За дължимите суми те задържали и заложени при тях вещи, с цел обезпечаване на вземанията им.

За периода от м. януари 2004 г. до 16.06.2010 г. в с. Червен брег, Йорданка Ф. и Валентина Ф. системно извършвали сделки по кредитиране без да притежават изисквания за тази дейност лиценз, издаден от БНБ.

Двете дали парични средства на осемнадесет лица в размер на 24 403 лв., като общата върната сума е 71 730 лева.

Съдът е наложил на подсъдимите наказания „лишаване от свобода“ – за Валентина Ф. в размер на две години и шест месеца, с четиригодишен изпитателен срок, а за Йорданка Ф. - три години, изтърпяването на което е отложено за пет години.

Прокуратурата е изготвила и е подала протест срещу условното наказание с искане то да бъде изтърпяно ефективно.

През 2012-а година 4 години затвор постанови състав на Кюстендилския окръжен съд на Валентина Фролошка, заплашвала с убийство униформените и посегнала 2 пъти с нож и наръгала в корема полицай време на специализирана акция и обиск в дома й в село Червен брег.

Майката на Фролошка Йорданка Фролошка получи условна присъда от 3 години заради това, че по време на обиска е оказвала съпротива и отправяни обиди към полицаите.Освен присъдата Валентина Фролошка, която вече излежава друга присъда от година и половина, ще трябва да плати и обезщетение от 7 000 лева на Добромир Стефанов, както и направените от него разноски по делото в размер на 500 лв.
Адвокати на майка и дъщеря бяха известният Марин Марковски, както и адвокатът на братя Галеви и председател на адвокатската колегия по това време в Кюстендил Емил Велинов.
Окръжният прокурор Босачки прочете целия обвинителен акт и всички събрани по делото доказателства за нападението на Фролошка по време на акцията в дома й в село Червен брег на 26-и юни 2010-а година. Преди да посегне с ножа срещу Добромир Стефанов, Фролошка на няколко пъти отправила заплахи срещу униформените с думите „Ще ви заколя”, след което посегнала към кухненския шкаф, и взела в двете си гипсиране от падане дни преди това, по един нож. Тя светкавично нанесла първия удар с дясната ръка в корема на полицая. Металният служебен знак на полицая го спасил от фаталния удар и острието на ножа, но то се отклонило и нанесло прободна рана в областта на корема му. Веднага след първия удар, последвал и втори, насочен отново към корема на полицая, но той успял да парира удара на Фролошка и да я обезоръжи. Колега на ранения полицай успял да я обезоръжи и да отнеме ножа й от лявата ръка, след което веднага била закопчана с белезници.
От заключението на вещите лица стана ясно, че ако двата удара са били нанесени на хора, които нямат реакциите на полицай, преминал през специален курс на обучение за самоотбрана, то ударите са щели да бъдат фатални.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети