Ислямисти хакнаха шведско радио и пуснаха 30 минутна пропаганда

DenNews.bg
10.11.2017
размер на текста:

 Слушатели на радиостанция Mix Megapol в Швеция стават свидетели на 30-минутна ислямистска пропагандна песен на ДАЕШ (Ислямска държава), след като хакери са хакнали честотата на станцията, съобщават собствениците на станцията, цитирани от "Ройтерс".

Mix Megapol е една от най-големите радиостанции в Швеция с около 1,4 милиона слушатели дневно, въпреки че проблемът е засегнал само слушателите в южния шведски град Малмьо.

"Някой се намеси в нашата честота с помощта на пиратски предавател", коментира Якоб Грейвстам, маркетинг директор в Bauer Media Group, които притежават Mix Megapol.

"Ще докладваме за инцидента на полицията и на Националната пощенска и телекомуникационна агенция", допълва Грейвстам.

Допълва, че в песента мъжки гласове пеят на английски език: "За Аллах ще тръгваме към портите на рая, където ни очакват нашите девици. Ние сме мъже, които обичат смъртта точно както вие обичате живота си, ние сме войници, които се бият през деня и през нощта."

Домакините на популярно сутрешно шоу "Андерс и Грей с приятели" не забелязват проблема, докато слушатели не започват да се обаждат и да питат какво се случва.

"Много хора ни се обадиха за това. Ние сме много щастливи, че хората са бдителни и ние се отнасяме към това много сериозно ", допълва Грейвстам.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети