Новият здравен министър положи клетва

DenNews.bg
10.11.2017
размер на текста:

Кирил Ананиев е новият здравен министър, след като мнозинството в парламента одобри номинацията на правителството.
Досегашният зам.-финансов министър беше избран със 121 гласа "за" от общо 206 гласували. "Против“ бяха 85 депутати - от БСП и ДПС, "въздържал се“ нямаше.
Преди гласуването в парламента се разрази поредният скандал между ГЕРБ и БСП. Социалистите се възмутиха, че премиерът Бойко Борисов не е в залата. Управляващите обявиха, че в момента той провежда заседание на Съвета по сигурност към МС. От левицата контрираха, че това противоречи на закона и предложението за Ананиев, представено от вицепремиера Томислав Дончев, е нелегитимно. От ГЕРБ отвърнаха, че по Конституция премиерът не е задължен да присъства. Лично лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче атакува Борисов, когото определи като страхлив и заяви, че всеки път, когато е напечено, се крие.
Ананиев, който е дългогодишен представител на държавата в Надзорния съвет на НЗОК, ще управлява бюджет от около 4,4 млрд. лева. Той е автор на бюджетите на България през последните 20 г.
Ананиев заема поста, след като предшественикът му проф. Николай Петров подаде оставка заради журналистическо разследване за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. По това време Петров е шеф на ВМА, а сключените договори са за близо 1,2 млн. лева. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство поради липса на данни за престъпление.

Новият здравен министър Кирил Ананиев е роден през 1955 г. в София. Завършва специалност „Финанси и кредит“ във Висшия икономически институт в София през 1980 г. Специализира в областта на финансирането и социално-културните разходи в УНСС и на реформите в здравеопазването в Чикаго, САЩ.
Бил е зам.-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г., а от 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г. - министър на финансите в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков.
Бил е също секретар по финансова политика на президента (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на премиера (2013-2014 г.)
Работил е и като завеждащ финансово-административната служба в Постоянното представителство на Република България в ООН в Женева, Швейцария.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети