Испански съд даде свобода на каталунски лидери на солена цена

DenNews.bg
10.11.2017
размер на текста:

Върховният съд на Испания реши бившата председателка на каталунския парламент Карме Форкадел да бъде пусната под гаранция от 150 000 евро.
Форкадел ще бъде извън ареста, докато продължава разследването срещу нея за ролята й в обявяването на независимостта на областта. Тя обаче ще остане в ареста, докато гаранцията не бъде платена.
За четирима от задържаните заедно с Форкадел каталунски депутати, които сами се явиха в съда по изпратената им призовка, съдът определи гаранция от по 25 000 евро, а петият ще бъде освободен без гаранция, но при известни условия.
Говорителка на съда отказа да коментира решението.
Форкадел и петимата регионални депутати дадоха снощи показания пред Върховния съд във връзка с обвинения в противодържавна дейност, бунт и злоупотреба с държавни средства. Според съдебни източници, цитирани от Ройтерс, шефката на каталунския парламент е казала в показанията си, че декларацията за независимост от 27 октомври не е била законово обвързваща като документ.
Престъпленията, по които са разследвани каталунските депутати, са наказуеми според испанските закони с до 30 години затвор.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети