Плащанията по интернет и през телефона срещу пръстов отпечатък

DenNews.bg
06.10.2017
размер на текста:

Разплащанията по интернет или чрез мобилния телефон ще станат по-защитени от злоупотреби. Това предвижда нов закон за платежните системи, който вече е одобрен от Министерския съвет. Една от опциите в закона е доставчиците на платежни услуги да въведат идентификация на платеца чрез пръстовия му отпечатък или ириса на окото. В момента най-често плащанията по интернет или чрез мобилния телефон се удостоверяват с пароли. Допълнителна защита са еднократните кодове за потвърждение, които може да бъдат генерирани от токен устройства или получени с SMS или мейл.
В бъдеще обаче доставчиците на платежни услуги ще трябва да затегнат правилата за електронно разплащане. Те ще трябва да използват поне два независими елемента за идентификация на клиентите си, категоризирани като: знание (нещо, което само ползвателят знае - парола), притежание (нещо, което само ползвателят притежава - еднократните кодове, получени по токен устройства, телефони или електронна поща ) и характерна особеност (нещо, което характеризира ползвателя). Третият елемент на практика означава биометрични данни като пръстов отпечатък или разпознаване на ириса, пише в. „Сега“.
На пазара, включително и у нас, вече има доставчици на платежни услуги в интернет, които предлагат пръстова идентификация. Предстои обаче Европейската комисия да приеме регулаторни технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиентите. Компаниите ще имат 18 месеца след влизането им в сила, за да приведат дейността си в съответствие с техните изисквания.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети