Константинов обеща скоро добри новини за боклука на Дупница

DenNews.bg
04.10.2017
размер на текста:

Работи се изключително активно за изграждане на новото депо в Дупница, както и за намиране на партньорска община, която да поеме отпадъците от 1 януари 2018 г. Това увери народният представител Ивайло Константинов.
Както сме писали, община Дупница трябва да сключи договор с друга община, която да поеме отпадъците след закриването на сегашното сметище. Това е задължително условие, за да получи Дупница европейско финансиране за изграждане на сепарираща и компостираща инсталации към центъра за битови отпадъци, който предстои да бъде изграден. Припомняме, че на 1 януари 2018 г. сметоизвозващите камиони няма да имат право да влязат в сегашното сметище на Дупница, т.е. ако общината няма сключен договор с друга община до 31 декември тази година, към загубата на 12 милиона евро за инсталациите ще се прибави и невъзможността за извозване на боклука от града и селата, което само за дни ще предизвика екокатастрофа.
„Водим активни разговори, включително предлагаме и бартер, т.е. ние да депонираме след това отпадъците на общината, която сега се съгласи да поеме боклука на Дупница. Скоро ще има новини в тази посока. Екипът в общината работи изцяло по проекта за депото, включително и по работния проект за сепартираща и компостираща инсталации, които ще бъдат финансирани с европейски средства. Работят по абсолютно всички проекти по Региони в растеж, а не само за жк „Бистрица“ и Интегрирания проект за градски транспорт. Очакванията са община Дупница да бъде сред отличниците, които ще получат и допълнителен ресурс, извън договорените 18, 6 млн. лв.“, каза още Константинов.

Той обясни, че вече има решение на ПУДООС за финансиране на един от трите етапа на новата канализация на жк "Бистрица" в Дупница.
"Имаме уверенията, че ще бъдат дофинансирани и другите два етапа от канализацията на жк "Бистрица". Имаме отпуснат ресурс за водопровода там и за подмяна на канализацията и водопровода под всички улици, по които ще бъде реализирано асфалтиране по проекта Интегриран градски транспорт“, посочи още депутатът.

За съжаление обаче отпускането на финансиране за канализацията за жк „Бистрица“ и улиците по „Интегриран градски транспорт“, затваря плътно вратата за възможността да бъде получено национално финансиране и за реконструкция на стадион „Бончук“.
„Националното финансиране става с решения на Министерски съвет. Не виждам как наред с две решения за по 2,5 млн. лв. за Дупница може да получим пари и за стадиона. За мен три решения за милиони левове в рамките на месеци е нещо непосилно, затова се отказвам на този етап за търсене на такова финансиране. Има предвидена национална помощ за стадиони, но тя касае само бази на отбори, които са в А група. Затова за нас остава вариант да търсим финансиране през трансграничното сътрудничество“, обясни още Константинов.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети