Здравният министър подаде оставка

DenNews.bg
30.10.2017
размер на текста:

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подаде оставка. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Оставката е приета от премиера Бойко Борисов, се казва в съобщението без да се посочват мотивите.
Вчера стана ясно, че по времето когато проф. Петров е бил директор на ВМА е възложил две обществени поръчки на обща стойност около 1,6 млн. лв. на фирми, представлявани от Явор Цонев - мъжът, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете.
Според разследване на bTV при сключване на договора за едната от поръчките през януари 2015 г. е нарушен или заобиколен законът, тъй като консорциумът, на който е възложена - "Ортопедие-Инвекс", няма регистрация по БУЛСТАТ, нито ЕИК. Става въпрос за поръчка за периодична доставка на импланти за ортопедия и травматология на стойност около 1.2 млн. лв.
Втората поръчка е за около 400 хил. лв. и е възложена на фирма "Ортобедие.Бг", която е регистрирана на същия адрес, на който се помещава и фирма, на която собственик до 2014 г. е дъщерята на проф. Петров - Руслана. Тогава тя стана шеф на кабинета на здравния министър Петър Москов.
За първата поръчка се разбира от одит на ВМА, в който се казва, че има слабости при осъществяването на контрола върху обществените поръчки, както и "индикатори за свързани лица и конфликт на интереси". Военната прокуратура обаче е отказала да образува досъдебно производство.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети