Сапаревобанци трябва да разберат, че без ВиК-асоциацията водата им ще поскъпне над 10 пъти

Десислава Панайотова-Янкова
03.10.2017
размер на текста:

Жителите на Сапарева баня трябва да разберат, че, ако общината не се присъедини към областната ВиК-асоциация, цената на водата им ще поскъпне драстично, около 10 пъти. Това заяви на пресконференция в Дупница народният представител Ивайло Константинов.
Причината е в промяна на формулата за заплащане на водата, което предстои да се случи от 1 януари, а именно въвеждане на европейската практика за заплащане на амортизация на ВиК-мрежата. „Ние, в България, в момента не плащаме цялата цена, така както е в Европа. Ние плащаме разпределение, пречистване и доставка на водата и отвеждане и пречистване на отпадните води. А всъщност амортизацията на водопроводната и канализационна мрежа не фигурират в ценообразуването. Когато започнем да плащаме и амортизация на мрежата, цената ще скочи, а за общини, които не са се консолидирали в асоциации, скокът ще е огромен, особено за малките населени места. Малките населени места се нуждаят и имат ВиК мрежа почти същата, като в голямо населено място, но в голямото населено място тази мрежа обслужва 20 пъти повече население. Т.е., ако в Сапарева баня се вложи 1 млн. лв. за водопровод и канал и те обслужват 100 души, то в София същата мрежа ще обслужи 2000 души. На кой водата ще е по-евтина, като в цената трябва да се обслужи еднакъв по километри водопровод и канал? Когато това нещо се случи, когато амортизацията се включи в цената на водата, такива общини като Сапарев баня трябва да получат увеличение на водата поне 10 пъти над това което плащат в момента. Идеята на консолидирането в асоциации е, че големите населени места поемат част от тежестта на малките населени места-амортизацията на километрите на ВиК-мрежата за всички общини от асоциацията ще бъде поделена между всички абонати от областта. Така и увеличението за абонат ще бъде по-малко. Ако Сапарева баня остане сама, то увеличението ще бъде изчислено само на база километри ВиК мрежа и брой население за общината и увеличението ще е от порядъка на 10 пъти“, обясни Константинов.
Той добави, че разбира страха на сапаревобанци и че не спира да говори с хора от общината, разяснявайки им, че асоциацията не представлява риск за тях. „Разбирам, трудно е хора, които бяха бити заради водата преди 20 г., сега да подходят с доверие“, каза той.

 

Най-потърпевшата от нереализираната асоциация община в национален план от гледна точка на инвестиции пък ще бъде Дупница. Както е известно европейско финансиране за ВиК-сектора ще получават само общините, членове на асоциации. Останалите извън сдружения ще трябва да разчитат на собствени доходи, което е непосилно за общинското ВиК в Дупница.
„Проблемът с провалената асоциация на Кюстендилска област е толкова голям, че вече е национален проблем. В Дупница от деня, в който е създадено общинското дружество ВиК до днес, надали има и един милион лева инвестиции във водопровод и канализация, допреди ние да стартираме работа по проекти. В тази посока сме изключително ощетени. Аз започвам да губя надежда, че имаме някакъв полезен ход. Улиците ще ги асфалтираме по проекта за интегриран градски транспорт, хубаво, ще сменим там водопроводи и канали, но така проблемът само се задълбочава, защото излиза, че едните ще бъдат по-граждани от другите, чиито водопроводи и канализация няма да бъдат обновени. Адски неприятна ситуация, а аз нямам рецепта“, каза народният представител.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети