Ято изчезващи птици каца в Сапарева баня с безплатна прожекция

DenNews.bg
03.10.2017
размер на текста:

Филмът „Те отлитат“ ще бъде представен в община Сапарева баня в рамките на инициативата "Натура 2000 на колела – пътуващо кино". Прожекцията е безплатна и се реализира със съдействието и подкрепата на общината.
Тя ще се състои на 4 октомври (сряда) от 13:00 часа в малката зала на читалище "Просветен лъч - 1905" в град Сапарева баня. Ученици, учители и всеки, който желае, може да се наслади на красиви кадри от нашата природа, заснети от снимачен екип в продължение на повече от година.
Филмът „Те отлитат“ е събрал историята на няколко вида птици, които днес вече са в списъка на изчезващите видове. Кратки епизоди, обединени в едно цяло, разказват за червеногушите гъски, събиращи се всяка зима по замръзналите земи около Дуранкулак и Тюленово. Разказва и за белоопашатите мишелови, гнездящи край внушителните скали на Белоградчик. Друг епизод пренася зрителя към мистичните Източни Родопи, където днес живее най-голямата колония от белоглави лешояди у нас, но там се среща и най-малкият вид лешояд - египетският. Филмът продължава със съдбата на царския орел, който в миналото е бил многоброен, но днес в ниската Сакар планина и Източна Стара планина са останали само 28 двойки.
„Те отлитат“ завършва край южната част на морето - езерата на Бургас, където спира вниманието на зрителя върху ятата от къдроглави и розови пеликани, които ежедневно прелитат над града и върху многобройните ята на бели щъркели, които се вият като дим от комин от края на август до септември по Черноморското ни крайбрежие.

"Натура 2000 на колела – пътуващо кино" има за цел да срещне българската публика в много на брой малки и големи населени места в страната с филми, които разказват по увлекателен начин за красотата и богатството на нашата природа.
Прожекция на филма „Те отлитат“ е част от програмата на пътуващо кино – "Натура 2000 на колела", организирано от Българското дружество за защита на птиците и издателство „Просвета“, като част от съвместния им проект „ПрироДА“, изпълняван към програма LIFE на ЕС.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети