34 души са се разделил със законните си оръжия в Кюстендилска област за годината

DenNews.bg
03.10.2017
размер на текста:

34-ма души от Кюстендилска област са се разделили със законно притежаваните си оръжия от началото на годината, показва статистика на Областната дирекция на МВР.
Полицията е иззела оръжията на 14 души, защото срещу тях са образувани полицейски или досъдебни производства, т.е. те са разследвани или обвиняеми за извършени престъпления. От тях са иззети 28 оръжия.
20 души са получили отказа за удължаване на разрешителното им заради отпадане на необходимостта, а 109 оръжия за иззети от началото на годината от собственици заради изтичане на срока на разрешителното.
Общо 5058 души от област Кюстендил притежават законно оръжие, а мнозина имат повече от едно пушкало – 8487 са огнестрелните оръжия, подлежащи на отчет и контрол в момента. Регистрираните оръжия са предназначени за самоотбрана, лов, спорт или се съхраняват с колекционерска цел.
Преди дни Върховна административна прокуратура (ВАП) разпореди проверка дали огнестрелните оръжия се използват за целите, заради които са издадени разрешителните.
ВАП се е самосезирала заради множеството инциденти и извършени закононарушения и престъпления с огнестрелни оръжия. Най-фрапиращият случай беше, когато софиянец застреля 45-годишната си съпруга в заведение посред бял ден и се оказа, че разрешителното за оръжието му е изтекло преди 9 години, а МВР не е направило нищо.
ВАП е възложила на Главна дирекция „Национална полиция“ да извърши проверка дали във всеки конкретен случай основателната причина, обосновала необходимостта от издаването на разрешително за придобиване, съхранение и/или носене, и употреба на оръжия и боеприпаси за тях е налична и към настоящия момент.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети