Хирург с условна присъда за смъртта на пациентка

DenNews.bg
26.10.2017
размер на текста:

Хирург получи условна присъда по обвинение, че е причинил смъртта на пациентка. Решението на Окръжен съд-Сливен е 18 месеца „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от 3 г.
Лекарят бе обвинен за това, че поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност – упражняване на лекарска професия, представляваща източник на повишена опасност, е нарушил правилата на Медицински стандарт, като не оказал своевременно качествена медицинска дейност и осъществил действия, довели до смъртта на 46-годишната Красимира С. от сливенското село Сотиря, съобщиха от държавното обвинение.
По време на операция хирургът не е извадил незабавно троакара (инструмент за лапароскопски операции - бел.ред.), за да провери причината за непълноценното му действие, а е продължил натиска, с което е наранил лявата обща хълбочна артерия на пациентката.
Освен това лекарят не е направил всичко необходимо за оперативното възстановяване на целостта на стената на артерията и е допуснал продължаване кръвозагубата от наранения съд. В резултат на това е последвала масивна кръвозагуба, довела до развитие на ДИК-синдром, с което е причинил смъртта на жената на 22 март 2013 г.
Присъдата на Окръжния съд в Сливен бе постановена след заседание, което бе проведено по реда на съкратеното съдебно следствие. Решението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд-Бургас.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети