Град Белпуч първи обяви независимостта на Каталуния

DenNews.bg
26.10.2017
размер на текста:

Властите на град Белпуч вчера провъзгласиха "независимост на Каталунската република", съобщиха местни медии.
"Белпуч стана първият в страната град, където е провъзгласена независимост", съобщи каталунската телевизия 324.
"Независимостта на Каталунската република" в Белпуч беше оповестена след заседание на градския съвет, на което с мнозинство от гласовете беше утвърден отказ да се изпълни решението на Мадрид за ограничаване на местното самоуправление в Каталуния.
Провъзгласяването на независимостта, което засега е символично, стана в рамките на акцията "Да излезем на балконите", организирана от привърженици на независимостта на Каталуния.
Активистите призовават жителите на каталунските градове и села да излязат вечерта на балконите си и на всеослушание да обявят подкрепата си за независимост от Испания.
"Да провъзгласим републиката от град на град" - така звучи основният им лозунг. След Белпуч аналогични акции се състояха снощи и в други градове на Каталуния.
Днес вечерта в Барселона каталунският парламент се събира на пленарно заседание, на което ще говори каталунският лидер Карлес Пучдемон. Възможно е на това заседание да бъде прието решение за едностранно провъзгласяване на независимост, на базата на резултатите от референдума от 1 октомври.
Испания не ни оставя друга възможност, освен да обявим република, каза вчера заместник-премиерът на каталунското регионално правителство Ориол Жункерас.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети