Наводнения взеха жертва в Бургаско, един човек е обявен за издирване

DenNews.bg
25.10.2017
размер на текста:

В област Бургас е обявено бедствено положение заради проливните дъждове над източните части на страната. В областта е обявен и код червено за предстоящи обилни дъждове. Най-високият предупредителен код идва след като през нощта валежите в Карнобат са достигнали над 100 литра на квадратен метър. От началото на валежите там са паднали цели 178 литра на квадратен метър.
В следствие на проливните дъждове са се образували високи приливни вълни, които са заляли пътища и жилищни постройки в селата Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх.
На телефон 112 са постъпили 77 сигнала за бедстващи хора, поискали евакуация.


Постъпил е и сигнал за удавен човек, но към настоящия момент самоличността му не е установена. По информация на кмета на село Камено приливната вълна е отнесла човека, докато е спал в къщата си. Още един човек се издирва.

Усложнено е положението и в общините Карнобат и Созопол. Дъждовете са нанесли и големи щети в село Равнец, където има наводнени домове. Там се е наложило неподвижен мъж да бъде евакуиран от дома си, след като водата стигнала до леглото му. Дъждовете са засегнали и село Братово.
В кварталите Меден рудник и Горно и Долно Езерово също има наводнени къщи.
Поради големината и силата на приливната вълна достъпът до пострадалите в някои села е изключително труден. На места пътните знаци и табелките на населените места са залети от вода.
На мястото на бедствието от снощи е и областният управител Вълчо Чолаков. 8 eкипа на пожарната са на терен, в спасителлните действия са се включили и водолази, тежка техника и верижна машина "Амфибия".
Има населени места без електричество - селата Черни връх, Тръстиково, Равнец, Ливада, Желязово, Полски извор. Екипи на ЕВН са на място, но трудно достигнат до местата на авариите.
В селата Чукарка и Драгово, също е прекъснато електроподаването.
Наводнени и непроходими са пътищата с. Извор -с. Зидарово, община Созопол и пътят Бургас- Средец, в отсечките Меден Рудник - село Черни връх и Полски извор -Тръстиково.
Община Бургас също обяви частично бедствено положение. Шефът на Пожарната комисар Василев, кметовете на община Камено и село Черни връх също са на терен в засеганатите райони.
Обстановката е динамична и се променя постоянно.
Заради лошото време се е образувало свлачище по АМ "Тракия". Бедствието е станало между 325 и 359-и километър. Земната маса е върху аварийната и активната ленти за движение.
По данни от Информационната система за управление на риска от наводнения на община Бургас, река Изворска е достигнала опасното ниво от над 260 см. Река Маринка също е опасно пълноводна. В "червената" зона е и язовир "Домус орман 1".
Предупреждение от втората степен и код оранжево за опасни валежи има за областите Кърджали, Хасково и Ямбол. Там се очаква да валежите да достигнат до над 60 л/кв.м.
Код жълто е обявен за областите Пазардик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Сливен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Варна и Добрич. В тези области валежите ще бъдат между 15 и 30 л/кв.м. На места се очаква и силен вятър. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети