Млади лекари в Полша са в гладна стачка с искане за по-високи заплати

DenNews.bg
25.10.2017
размер на текста:

​Младите лекари в Полша продължават гладната си стачка вече повече от 3 седмици. Медиците настояват за по-високо заплащане и повече пари от бюджета на страната за здравеопазване. Представители на правителството заявиха, че ще разговарят с протестиращите, когато приключи гладната стачка.

Гладната стачка на младите лекари започна преди 22 дни в градовете: Варшава, Шчечин, Лешно, Лодз, Гданск, Краков и Вроцлав. Медиците предприемат още по-крайни мерки от утре, когато лекарите в южната провинция Малополска няма да отидат на работа. Доктори ще има само в спешната помощ. Стачкуващите в страната са обединени около искането за по-високо заплащане и по-добри условия на труд. Управляващите все още отказват исканията на лекарите. Медиците настояват правителството да отделя 6,8 % от брутния вътрешен продукт на страната за здравеопазване. Лекарите вече прекратиха веднъж протеста си по време на преговорите с премиера Беата Шидло и здравния министър Константи Радживил.

До споразумение не се стигна. В момента полските лекари получават средни заплати от 2,200 до 2,500 злоти, което се равнява на между 1000 и 1100 лева. Стачкуващите настояват за четворно увеличение на заплащането. Правителството във Варшава заяви, че исканията са "абсолютно невъзможни" за изпълнение и предложи за период от 3 години на всеки 12 месеца възнаграждението на лекарите да се покачва с 1000 злоти и да достигне 5100 злоти, което се равнява на 2300 лева.

БНТ

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети