150 души от Дупница и региона ще се включат в националния протест на КНСБ

DenNews.bg
24.10.2017
размер на текста:

Около 150 работници и служители от Дупница ще участват в националния протест на КНСБ, който ще се проведе на 27 октомври, петък, в София.
Мотото на протеста е „Работеща България иска по-високи заплати“
Конкретните искания са за достойно и справедливо заплащане на труда, зачитане и спазване на нормите на трудовото законодателство от работодателите и запазване на допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит ("клас").
Исканията на КНСБ са само за заплати, в тях няма политическа намеса. Не смятаме да сваляме правителството, напротив, повечето наши членове смятат, че то ще изкара пълния си четиригодишен мандат. Затова трябва да дава заплати и ние ще ги поискаме на 27 октомври. Съгласни сме с думите на премиера Бойко Борисов, че бизнесът трябва да плаща по-високи заплати и го насърчи да продължава с изявленията в тази посока, е позицията на синдиката.
Сред другите причини за протеста са опитите да бъдат отнети изкони права на работещите у нас като добавката за стаж и възраст, популярна като „клас“. Недоволство предизвикват и намеренията в бюджета на ДОО да бъдат орязани парите за болнични за първите три дни.
В националния протест в София ще участват основните членове на КНСБ и всички синдикални организации по региони.
От Дупница ще тръгнат два автобуса с работещи в различни сектори – здравеопазване, образование, индустрия, социална сфера, държавни служители и др. от шестте общини в регион Дупница: Дупница, Рила, Кочериново, Сапарева баня, Бобошево и Бобов дол, а железничарите ще пътуват с влак.
Протестиращите ще се включат в националното шествие в София, което ще започне от 11:30 от площад „Св. Александър Невски“. Първата спирка с протестен митинг ще бъде пред сградата на Министерски съвет, бул. „Дондуков“ 1, а втория митинг - пред централата на АИКБ.
Синдикалистите ще заявят открито своите претенции към държавния бюджет за области, които не са до финансирани и ще останат такива и през следващата година.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети