Съдът остави Спас Василев в ареста, ключови за решението се оказаха измамните в Дупница и Благоевград

DenNews.bg
24.10.2017
размер на текста:

Софийски градски съд потвърди мярката за неотклонение задържане под стража на Спас Василев от Кочериново, измамил десетки чрез фалшив профил във Фейсбук под името Александър Николов.
Наложената мярка за неотклонение "задържане под стража" е постоянна и не подлежи на обжалване.
Срещу обвиняемия има над 40 жалби от пострадали хора, като ГДБОП в момента събира повече информация по тези случаи. В момента той е обвинен само за една измама за 10 самолетни билета и 490 лева от 2012 г.
Спас Василев години наред е използвал фалшива самоличност във Фейсбук, открадвайки малкото име от регистрацията на млад французин от Лион, който пише, че работи за Air France, за да обещава по-евтини пътувания и да продава невалидни самолетни билети.

Според съда има достатъчно данни да се предположи, че Василев е заблудил лице, че работи в агенция за самолетни билети с цел да му причини имотна вреда.
Съдебният състав реши, че има опасност Спас Василев да се укрие или да извърши друго престъпление.

Днес стана ясно, че Василев няма обвинение все още по други три разследвания срещу него от Дупница, Благоевград и София. В решението си днес обаче, съдът взе под внимание тези разследвания, като обясни, че има достатъчно доказателства, за да се предположи, че Спас Василев е съпричастен към тези деяния, отново свързани с измама.
От данните по делото срещу Василев стана ясно още, че той не се е предал сам на ГДБОП, а е бил принудително заведен, което според адвоката на обвиняемия Георги Ценев не е вярно и протоколът е неправилно оформен.
Той изрази несъгласие и с това, че съдът взе под внимание преписки по други дела при сегашната мярка, които могат да бъдат прекратени. Ценев обясни, че когато Василев е отишъл в ГДБОП той е направил пълни самопризнания и е казал, че той е лицето, което се издирва - Александър Николов.
Спас Василев беше арестуван на 13 октомври. Миналата седмица прокуратурата обяви, че срещу него са образувани 4 досъдебни производства в София, Дупница, Благоевград и Варна от 2012 г. досега. През ноември 2013 г. е обявен за общодържавно издирване, а през 2016 г. името му е било заложено и в Шенгенската информационна система.
Преди седмица Софийският районен съд го остави в ареста с мотива, че е извършвал престъпната си дейност продължително и с голяма дързост. Тогава адвокатът на Василев заяви, че клиентът му е искал да бъде полезен на хората, но дошъл момент, когато не можел да изпълни думата си и "бедите започнали да следват една след друга".

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети