Над 2000 полицаи излязоха на протестно шествие с искане за по-високи заплати

DenNews.bg
22.10.2017
размер на текста:

 Над 2000 полицаи от СФСМВР излязоха на протестно шествие с искане за по-високи заплати. Сборният пункт бе градинката пред ведомството.

"Искам да разследвам, развържете ми ръцете", плакат с този призив носеше полицай. Исканията ни остават същите, обясни синдикалистът Валентин Попов.
Полицаите настояват за 15% ръст на заплатите още от тази година. За увеличение от 2018 г. те тепърва ще преговарят. Настояваме за спешни изменения в Закона за МВР, последвани от нов закон, коментира Павлов. Искаме увеличение тази година, настоя той като поясни, че и 15% ръст няма да са достатъчни, за да се почувстват служителите на реда достойно.

Подкрепа полицейския протест получи от вечния протестиращ Йоло Денев, който оглави шествието с лозунг Революция. Шествието стигна до МФ.

Там пръв Йоло Денев се сети да скандира "Оставка". Полицаите му пригласяха само със свирки и вувузели. След призив от Валентин Попов полицаите да кажат, каквото имат на Владислав Горанов, финансовият министър бе задочно освиркан, тъй като не бе във ведомството.

Веднага след това полицаите шестваха до парламента. Заради протеста на служителите на реда част от столичните улици бяха блокирани за движение на автомобили. Това пък се оказа добре дошло за пешеходците. Полицаите развяваха трибагреника, както и знамето на синдикалната организация.

Припомняме, че това не е първият протест на полицаите. На професионалния празник служителите на МВР отново протестираха.

На митинга от 5 юли служителите в системата на МВР негодуваха срещу ниските си възнаграждения. Тогава се акцентира и върху проблема суниформите на полицаите. Органите на реда посочиха, че задълженията на полицаите не спирали да се увеличават, но възнагражденията си оставали същите.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети