500 лични лекари не достигат в момента у нас

DenNews.bg
19.10.2017
размер на текста:

500 лични лекари не достигат у нас, а в малките населени места един лекар обикаля десетки села, за да имат хората личен лекар. Това съобщи д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.
Днес, Денят на Св. Иван Рилски, българските лекари честват и своя празник.
"Проблемът е голям. През 2015 година 67% от личните лекари са били над 50-годишна възраст, след 10 години ще са над 60-годишна възраст. При липсата на млади колеги тогава ще стане голям проблем, тъй като никой не е по-силен от времето и ние лека-полека ще излизаме от системата", допълни още д-р Киров пред БНТ.
"Нищо не идва след нас, там е проблемът, защото нашата специалност не е толкова атрактивна. Ако беше, щеше да има наплив. Трябва да се подобрят условията за работа и да има кариерно развитие. Трябва да има акцент за развитието на първичната помощ и като квалификация и възможности за квалификация. Да се специализира обща медицина е най-трудно. Специализантът няма откъде да получи възнаграждение. В новия бюджет няма увеличение", обясни още той. По думите му "не е достойно да се говори едно, а да се прави друго.
„В нашата специалност трябва да бъдат въведени по-нови технологии. Конвенционалната ехография трябва да влезе и при нас. Например имате бъбречна криза – може да се види веднага има ли запушване или не." Общото мнение на личните лекари е, че "по-малко преглеждаме, отколкото пишем, има какво да се направи, даваме своите предложения, но системата е много тромава."
"Всички виждат, че царят е гол, ние дори го казваме и предлагаме как да го облечем, само че трябва да има разбиране. Дали сме предложение как да се промени Наредбата за специализация, дали сме предложение за бюджет. Ние сме малки предприятия за здраве. Ние сме лекари като всички останали със своите знания и умения. При нас годишно се извършват 30 млн. прегледа", напомни д-р Любомир Киров. Според него трябва да се предвиди до 40-годишна бройка прием на студенти в тази специалност. Така в рамките на 10 години поне 400 млади общопрактикуващи лекари ще придобият специалност.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети