Повишаването на минималната заплата е вредна, категоричен е бизнесът

DenNews.bg
19.10.2017
размер на текста:

Повишаването на минималния осигурителен доход е вредна и безполезна политика. Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик. Това заяви пред Нова телевизия Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).
Вчера Асоциацията на организациите на българските работодатели, сред които е и АИКБ, поиска оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Причината е планираното административно увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% и повишението на минималната работна заплата на 510 лв. през 2018 г.
Ръстът на минималните осигурителни доходи е символичен, тъй като вече две години те не се увеличават заради бойкота на работодателите. Никъде в Европа няма толкова висок сив сектор, което е и причината да има тези минимални осигурителни доходи, коментира от своя страна Ваня Григорова от КТ "Подкрепа“.
Според нея огромна част от бизнеса работи в сенчестата част на икономиката. Това е причината социалният министър да ги вдига с 3,9%, което е много нисък ръст, допълни тя.
От своя страна Велев подчерта, че разходите на работодателите за служителите им са се увеличили с 11%.
Ние увеличаваме заплатите три пъти по-бързо, отколкото расте икономиката. Откакто сме в ЕС, заплатите са нараснали три пъти, твърди представителят на работодателите. По думите му, в България практически няма безработица.
Безработни са хора или без никаква квалификация, или тези, които не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Тези, които са безработни, или не искат, или не могат да работят, смята Велев.
Представителите на бизнеса и синдикатите влязоха и в по-остър спор, който излезе от приличния тон.
Синдикатите да си махнат маникюрите и високите токчета и да отидат в заводите да видят какво е положението. Стоят само в Брюксел и коментират, каза Велев.
Работодател, който не може да плати 510 лв. минимална заплата, не му е това попрището и не става, отговори му Григорова.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети