200 000 каталунци излязоха на протест срещу ареста на сепаратистките лидери

DenNews.bg
18.10.2017
размер на текста:

 200 000 души се включиха в протеста, провел се снощи в Барселона срещу ареста на двама лидери на сепаратизма, съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес.
"Независимост“, скандираше множеството и настояваше за освобождаването на Жорди Куишарт и Жорди Санчес, лидери на Каталунското национално събрание и Омниум културал – двете основни сепаратистки организации.
След това внезапно настъпи пълно мълчание и в тишината можеше да се чуе само звъненето на мобилни телефони.
Пред демонстрантите, носещи запалени свещи, бе прочетен манифест, в който се казва, че със заповедите за арест испанската държава е прекрачила червената линия и е направила тежка грешка.
Решение на съда да остави двамата каталунци в ареста е поредният епизод от кризата между сепаратистите в автономната област и испанските институции.
Въпреки че общността е разделена почти поравно на „за“ и „против“ независимостта, сепаратистите настояват, че каузата им е легитимирана от забранения референдум на 1 октомври. 16% от населението в областта са испанци.
Две седмици след спорното гласуване в Каталуня, вчера и британската премиерка Тереза Мей заяви, че не би признала независимостта на Каталуня.
И според Лондон референдумът е незаконен и всяко едностранно обявяване на независимост ще се смята за несъвместимо с върховенството на закона, съобщи говорител на „Даунинг стрийт“ след телефонен разговор между Мей и испанският премиер Рахой. Източник: manager.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети