Спас от Кочериново уреждал срещи между политици и журналисти, помогнал на много да започнат работа

DenNews.bg
17.10.2017
размер на текста:

"Спас Василев е искал да бъде полезен. Но идва момент, в който той не успява да помогне на свой приятел и бедите започват да идват една след друга". Това заяви за "Здравей, България" Георги Ценев, адвокатът на мъжа от Кочериново, който подведе десетки хора с невалидни самолетни билети.
Ценев обясни и защо Василев се е представял в мрежата под фалшиво име: "В Западна Европа името Спас не е познато. В последните години той се е представял с името Александър. Харесвал го е, било му е по-приятно“, обясни адвокатът и добави: „Искал е да види дали това, което е учил, може да приложи в живота", допълни Ценев.
Спас се представяше за Александър Николов, който живее във Франция и разбира от политика. В омагьосания кръг на измислената личност са влезли десетки. И са били ужилени с хиляди левове за неосъществени пътувания. Освен билети, Спас от Кочериново уреждал и доста по-важни дела, твърди адвокатът му.
"Той дори е уреждал срещи между политици и журналисти, уредил в много хора на работа, не е искал да измами никого", казва Ценев.
Вчера съдът остави за постоянно в ареста 33-годишния мъж от Кочериново.
Ето какво каза още Георги Ценев пред bTV:
- Измамник или самарянин е човекът, който завлече с пари десетки хора?

– Той сподели, че това, което е извършил, и това, за което го обвиняват, според него не е измама. То е само на познати и близки негови приятели – желаел е да им направи услуга и им е предлагал евтини билети.

За голямо съжаление, когато запази билета, не успява навреме да го вземе и цената се променя. От 300 долара става 600, 800 долара. Той няма пари, получил е само 300 долара, а иска да покаже качества на мъж, че държи на думата си, и взима пари от следващия, който му е изпратил да купи билети. Плаща първия билет и го изпраща на заявителя.
И така се получава верига от непрекъснати забавяния, които водят до щета на гражданите, които са се доверили.
– Тази верига не е ли пирамида?
– Не бих казал. При нея има натрупване на пари с оглед да им се върне нещо повече.
– А защо го е правел с фалшива самоличност?
– Той е живял във Франция. Спас не е известно име, Александър е известно и той затова приема да се казва Александър, за да може да се възприеме като човек на света.
– Лъжейки обаче.
– Е, това е вярно.
Разбира за това, когато вижда своята история по телевизията. Вижда, че това нещо, за което смята, че е правил услуги на приятели и познати, е престъпление и затова идва и доброволно се предава в службите на МВР.
– Той спира да отговаря на телефоните, скрива се от социалните мрежи, защо?
– Това е естествена реакция. Това е срам, че не можеш да се справиш с една задача. Той обещава, но не го изпълнява. Започва да се срамува, защото се представя за сериозна личност, която контактува с общественици, и влиза в небрано лозе и решава да приключи с това.
Той приключва с това нещо някъде юли, а сега е октомври. Той самият е усетил и разбрал, че оттук нататък не може да се продължава.
– Защо го прави?
– За да покаже, че е фактор в живота на хората. Всеки човек иска да е някакъв фактор за някого. И той го е правил. Той не произхожда от буржоазно семейство със замък, за да каже, ето моята родословна история, приемете ме. Той започва с нова история, която сам съгражда, която за съжаление му изиграва лоша шега.
– Тази нова история обаче не е ли свързана с опит за бягство от предишните му изяви? Много хора го търсят от 2012 г.
– Той не е знаел. Не е разпитван, той няма призовка. Той не знае, че е издирван от службите на МВР.
Живял е в Испания, Франция, Гърция, България. Спокоен е, но е притеснен.
Интелигентен е много, приятен събеседник. Днес ми се обадиха хора, които са общували с него. Казаха, че биха желали да продължат да имат в бъдеще такива контакт.
Каза ми - аз не очаквах, че има такъв поглед върху нещата, които съм вършел. И сега е притеснен от шума. Питаше ще има ли телевизия и журналисти, той попита мога ли да ги огранича, аз казах, че няма възможност.
– Как виждате бъдещето на този човек?
– Умен е, ще се справи.

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети