Барселона отвръща с протести на арестите на двама каталунски лидери

DenNews.bg
17.10.2017
размер на текста:

Барселона отвръща с улични протести на арестите на двама каталунски лидери. Няколко стотин души се събраха снощи в центъра на града, а за тази вечер са насрочени и протести пред представителствата на националното правителство в градовете на Каталуния.
Лидерите на двете най-големи сепаратистки организации бяха задържани по нареждане на испанския Върховен съд. Те са в предварителен арест с обвинения за оскърбление, съобщиха съдебни източници, цитирани от Франс прес.
Жорди Санчес и Жорди Куишарт вчера се явиха за втори път пред специализирания съд за дела, свързани с националната сигурност. Те са обвинени за организирането на протестите на 20 септември, които в продължение на часове блокираха полицаите, претърсващи офиси на каталунското правителство в Барселона. Съдът остави двамата в ареста.
Говорителят на каталунското правителство Жорди Турул нарече провокация ареста на двамата сепаратисти.
Новината за ареста бе посрещната с удряне на тенджери и тигани по улиците на Барселона и малка протестна демонстрация пред офиса на правителството.
Испански съд реши, че ръководителят на каталунската полиция Мосос д'Ескуадра Жозеп Луис Траперо няма да бъде арестуван, въпреки искането на прокуратурата той да бъде задържан, докато тече разследването за подстрекателство към размирици. Траперо бе освободен под гаранция, няма право да напуска страната и на всеки 15 дни трябва да се представя пред съдебните власти.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети