Иракските сили превзеха Киркук и свалиха знамето от сградата на губернатора

DenNews.bg
16.10.2017
размер на текста:

 Иракските въоръжени сили премахнаха кюрдското знаме, което бе поставено в сградата на губернатора през април, заявяват жители на Киркук, добавяйки, че виждат иракското знаме, съобщава "Ройтерс"

Обучена от САЩ елитна бойна част, пое контрола върху сградата на губернатора по-рано през деня без да среща съпротива от кюрдските сили, разположени в града. Те са приветствани от радостни туркменски жители на града, които празнуват иракската военна операция, започнала в ранните часове на деня.

Багдад призова кюрдските сили за сигурност "Пешмерга", да си сътрудничат с тях за поддържане на мира. "Пешмерга" коментират, че Багдад ще бъде принуден да плати "тежка цена" за предизвикване на "война с кюрдистанския народ".Военните действия в Киркук причиниха и скок в световните цени на петрола.

Милициите към иракското правителство обявиха победа при офанзивата за Киркук, съобщават осведомителни агенции.

По-рано днес кюрдските сили бяха изтласкани от спорния град.

Иракските милиции, известни като Народни сили за мобилизация, поеха контрол над военната база K1, местното летище, както и над няколко петролни находища около града

Но те не се насочиха към центъра на Киркук, след като по-рано премиерът на Ирак Хайдер ал Абади обеща да не разполага предимно шиитските милиции в населения с кюрди град.

Според местни медии иракските милиции са спрели електрозахранването, за да принудят кюрдските сили пешмерга да напуснат града..

Градът се оспорва от кюрдите и иракското федерално правителство.

Премиерът Абади наля още масло в огъня, назначавайки арабски политик за нов губернатор на провинция Киркук, с което се замени кюрд, който подкрепяше проведения през септември референдум.

Абади заяви, че е изпълнил "конституционните си задължения" и е защитил единството на страната с превземането на Киркук.

В същото време лидери на пешмерга съобщиха, че правителството в Багдад е инициирало "война срещу кюрдите".

Според тях превземането на Киркук е "скандално обявяване на война" срещу кюрдите. Те заплашиха премиера на Ирак, че ще плати "висока цена".

Превземането на контролирания от кюрдите Киркук от иракските войски е "скандално обявяване на война срещу Кюрдистан", обяви главното командване на пешмерга в съобщение, цитирано от местната медия Rudaw.

По непотвърдена информация най-малко 10 кюрдски бойци са убити при сблъсъци с иракските сили.

В същото време американското военно командване отбеляза, че престрелката между иракските и кюрдски сили в Киркук е "недоразумение".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети