Управляващите обявиха победа на местните избори в Македония

DenNews.bg
16.10.2017
размер на текста:

Социалдемократите на македонския премиер Зоран Заев обявиха победа на проведения вчера първи тур на местните избори.
Те печелят повече от половината общини в страната. В 30 общини имат избран кандидат на първи тур, в 12 други водят.
На второ място остават ВМРО-ДПМНЕ. Те твърдят, че по време на изборите са допуснати нарушения. Лидерът им Никола Груевски не отговори дали ще подаде оставка. Той пое отговорност за резултатите, но отговори, че те ще бъдат обсъдени.
Вотът засвидетелства подкрепа от избирателите за новото правителство, обещало да ускори присъединяването на страната към НАТО и Европейския съюз, отбелязват световните агенции.
Социалдемократите на премиера Зоран Заев и националистите от ВМРО-ДПМНЕ, които управляваха в продължение на десетилетие, се състезаваха със свои кандидати в около 50 общини с преобладаващо македонско население.
Етническите албанци са мнозинство в останалите 30 общини
Полицията обяви, че е получила 46 сигнала за нарушения. Задържани са 10 души.
Избирателната активност е била около 60%. Вторият тур на изборите е насрочен за 29 октомври.
Заев пое управлението на Македония през май или близо 6 месеца след изборите през декември 2016 г., с което се сложи край на двугодишна политическа криза, възникнала след скандал с подслушване по високите етажи на властта.
В коалицията на Заев влизат и партии, които представляват етническите албанци. През април разгневени националисти щурмуваха парламента, след като за председател на парламента беше избран етнически албанец. Източник: news.bg; btvnovinite.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети