Чимев събира знания и контакти за енергийната ефективност в Осло

DenNews.bg
12.10.2017
размер на текста:

В началото на месец март 2018 година ще бъде отворена мярката, по която община Дупница ще внесе проект за подмяна на уличното осветление в селата. Това съобщи от Норвегия кметът на Методи Чимев. Той и заместникът му по европейските проекти Красимир Георгиев са в Осло на работна среща, във връзка с осигуряване на средства по "Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство", известно у нас като "Норвежката програма".


17 са общините от цялата страна, които са реализирали успешно проекти по тази програма и получиха покани за участие в мерките по енергийна ефективност.
"Показаха ни някои сгради, където са приложени различни механизми за енергийна ефективност, и които могат да бъдат приложими и у нас, в зависимост от проектите, които ще изготвим. Това ни дава ясна представа за конкретния ефект, който ще има, така че имаме вече варианти за такива сгради, които са общинска собственост, и за които да изготвим проекти. Водещ проект ще ни бъде подмяната на уличното осветление в селата. С Георгиев имахме официални срещи с част от партньорите, всички от Норвегия, разбира се, с които ще си партнираме при реализацията на намеренията ни, за да бъдем готови напълно с документите при отварянето на мярката. Предстои още една такава среща с други партньори от Норвегия в тази сфера, с които ще коментираме конкретни наши идеи и възможностите за реализация", обясни Чимев.
Представителите на българските общини, които са в Осло, имаха и среща с посланика на България в Норвегия Румяна Митрева.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети