Райох с двоен ултиматум към Каталуния

DenNews.bg
12.10.2017
размер на текста:

Испанският премиер Мариано Рахой даде срок от пет дни - до понеделник, на сепаратисткия каталунски премиер Карлес Пучдемон, да изясни позицията си.
Ако Пучдемон потвърди, че обявява независимост на региона, Мадрид ще му даде допълнителен срок още 3 дни - до четвъртък, 19 октомври, да даде заден ход, след което ще прибегне до откриване на процедура по член 155, позволяващ на испанското правителство да суспендира автономията на Каталуния.
Каталунските власти имат срок до понеделник, в 16,10 ч., да кажат дали са обявили независимост на региона, защото това не се разбира от речта на сепаратисткия премиер Карлес Пучдемон във вторник.
Пучдемон направи двусмислено изявление пред местния парламент, в което първо обяви независимост, а няколко секунди след това я „суспендира“.
Ако каталунските власти потвърдят, че са обявили отделянето на региона или ако не отговорят до понеделник, правителството им дава още три дни до 19 октомври, 10,00 часа, да се откажат от независимостта.
Ако откажат, Мадрид ще започне процедурата за отнемане на управлението от сепаратистите.
Пучдемон реагира с туит на условията на Мадрид: „Искаме диалог и в отговор вадят чл. 155 на масата. Чухме“. „Те се страхуват повече от диалога, отколкото от насилието“, добавя след малко той.
Този конституционен текст не е използван никога досега. Той гласи, че ако един автономен регион не зачита задълженията, записани в Конституцията или останалите закони, или с действията си нарушава общия интерес на Испания, правителството отправя предупреждение до президента на автономната област и ако няма отговор, с одобрението на абсолютно мнозинство от Сената, може да приеме необходимите мерки, за да го принуди да спази тези задължения или да защити споменатия общ интерес.
Текстът е ясен за контрола върху управлението на автономната област, но неясен за възможните мерки – не описва възможността за отстраняване на правителството или разпускане на регионалния парламент, подчертава „Монд“.
Процедурата за прилагането му е продължителна и трудоемка. Централното правителство трябва да представи на председателя на Сената детайлно описание на мерките, предупреждението до каталунския премиер и неговия отговор. След това комитетът на автономните области трябва да излезе със становище, а Пучдемон ще получи краен срок да отговори. Чак след това текстът ще бъде подложен на гласуване в Сената, където дясната Народна партия има абсолютно мнозинство, и това гарантира приемането му.
Условията на Мадрид бяха формулирани няколко часа след речта на премиера Мариано Рахой пред парламента. „Не може да има посредничество между демократичното право и незаконното неподчинение“, каза той.
Лидерът на социалистите Педро Санчес заяви малко по-рано, че е постигнал съгласие с правителството през следващите месеци да започнат дебати за конституционна реформа, която ще помогне за преодоляване на кризата.
За разлика от другите региони, Каталуня, една от най-богатите области, разполага с много по-ограничена фискална автономия. Източник: manager.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети