Испанското правителство се събира на кризисно заседание за Каталуния

DenNews.bg
11.10.2017
размер на текста:

Испанският вицепремиер Сорая Саенц де Сантамария направи кратко изявление, в което обяви, че Мариано Рахой е свикал днес извънредно заседание на кабинета за ситуацията в Каталуния, предава The Spain Report, цитиран от Фокус.
Испанският вицепремиер добави, че правителството не може да приеме валидността на нещо, което е решено на базата на суспендирания каталунски закон.
„Нито господин Пучдемон, нито който и да било друг, може да достигне до заключения на базата на закон, който не съществува“, заяви тя. Сантамария коментира, че речта на Пучдемон е „реч на човек, който не знае къде се намира, накъде отива или с кого иска да отиде“.
Снощи испанският премиер Мариано Рахой се е срещнал и с лидера на социалистите Педро Санчес, за да обсъдят ситуацията.
Изправен пред опитите на каталунските власти за отцепване, премиерът Мариано Рахой не отхвърли възможността за налагане на директна власт на правителството над Каталуня, предава Франс прес. За да се случи това, ще трябва премиерът да задейства чл.155 от испанската конституция, който не е използван никога досега. Според този член, испанското правителство може да поеме директен контрол над всяка от 17-те автономни области, ако в нея се нарушават конституционните задължения или се „застрашават сериозно цялостните интереси на Испания“.
Той позволява на националното правителство да „поеме контрол над политическите и административни институции на бунтовния регион“, заяви Тереза Фрейхес от Барселонския автономен университет.
Според Хавиер Перез Ройо от Севилския университет тези мерки могат да включват „суспендирането на регионалното правителство и поставянето на местната полиция под заповедите на вътрешното министерство“. Експертите смятат, че Рахой има легалното право и да закрие каталунския парламент, ако се наложи.
Все пак премиерът не може да извърши това едностранно. Първо ще трябва да информира Карлес Пучдемон, за да му даде време за промяна на курса. След това Рахой ще трябва да се обърне към Сената. Комисия трябва да подкрепи предложението на премиера, след което то да се гласува в Сената. Един от испанските сенатори, който пожела анонимност заяви, че процедурата ще отнеме около седмица.
Член 155 е само една от опциите пред дясното правителство на испанската „Народна партия“. Властите могат и да обявят извънредно положение в Каталуния, което ще ограничи „свободата на движение и събиране“. Според последното законодателство по въпроса от 2015-та, испанското правителство може да обяви каталунската ситуация за „застрашаваща националната сигурност“, при което ще има правото да се натовари с допълнително правомощия. „Фокус“ припомня, че испанският премиер заяви, че ще използва всяко легално средство, за да се справи с кризата.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети