Блок в Дупница остана без вода заради замръзване на тръбите, вижте как да се предпазите

DenNews.bg
09.01.2017
размер на текста:

Студеното време остави без вода повече от ден блок в Дупница, като причината е замръзване на тръби в общите части на сградата.
Общите водомери, които обичайно са разположени в мазете под земята са по-трудно податливи на замръзване, но слабите места са тръбите в общите части на партерните етажи и в необитаемите жилища. Точно такъв е случая с блока на ул. „Цар Шишман”.

Единственият начин за действие в такива случаи е загряване, няма препарати, които да помогнат. Замръзване на тръби в блокове е изключително рядко, но се случва при дълъг студ, недобра изолация или наличието на външни тръби. Това обясни управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев.
Той посочи, че мерки за зазимяване на тръбите се правят още през есента, а те важат не само за къщи и външни чешми, но и за блоковете. За съжаление собствениците на жилища в блокове и кооперации подценяват темата, тъй като замръзванията се случват по-рядко, но не са изключени, особено при голям и продължителен студ.

При замръзване на тръбите в блок е нужно да бъдат загряти щранговете и всички разклонения, като се постави печка в близост до тях. За да се предпазите от замръзване трябва да омотаете тръбите с изолационна вата, която може да се намери в магазините за топлотехника. Това е нещо, което все още може да направите, особено на фона на прогнозата за поне още седмица мраз. Това е наложително и за живеещите в еднофамилни къщи.
В помещенията, където е монтиран водомера на водопроводното отклонение /общият водомер, е необходимо да се поддържа температура над нула градуса. Ако това не е възможно водомерният възел, трябва да е добре изолиран. За това също се използва вата.
Изолирайте и отвеждащите тръби, както и тези в общи помещения. Уплътнете вратите и прозорците на помещенията.
Живеещите в къщи трябва да изолират тръбите във в посещенията, които не се изолзват/отопляват.
Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят чрез поставяне в тях на чували със стърготини, капакът да е дървен и добре изолиран.
През студените месеци най-често се пукат тръби на външни чешми. Практиката показва, че ако се оставят да текат или капят външните чешми води до разхищаване на вода и аварии. Най-добре е водата към външните водочерпни прибори да бъде спряна от спирателния кран и да се източат тръбите. При липса на спирателен кран за източване на водата е желателно външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат.


Важно е да знаете, че при повреда на водомерите поради замръзване ремонтът или смяната им се извършва от оператора за сметка на потребителя, което е определено с наредба.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети