21-годишният Радослав извади Богоявленския кръст в Сапарева баня

DenNews.bg
06.01.2017
размер на текста:

 Бял гълъб полетя в небето над Сапарева баня преди началото на Богоявленския ритуал днес, когато отново бе съживена традицията кръстът да бъде хвърлян в река.
Шест момчета скочиха в ледените води на река Валявица, а пръв до кръста стигна 21-годишният Радослав Митков. Той пожела на съгражданите си здраве, късмет и повече успехи за града през новата година. Отец Димитър и отец Георги отслужиха тържествен водосвет за Йордановден.


Лошото време и обилният снеговалеж не спряха над 200 сапаревобанци да се съберат около моста на река Валявица и да присъстват на празника. Големият интерес бе породен и от факта, че за първи път от десетина години Богоявленският кръст в Сапарева баня се хвърля в течаща вода, както повелява традицията.
Празникът се организира със съдействието на Община Сапарева баня и бе уважен от кмета Калин Гелев, председателя на ОбС Иван Куйов, зам.-кметовете Нешева и Коларски и общински съветници.
В село Сапарево кръстът хвана 23-годишният Светослав Пехливански, който за втора поред година се включва в ритуала. Девет младежи участваха в ритуала. Богоявленския кръст хвърли отец Димитър, който преди това водеше празничното шествие.
В с. Ресилово 15 момчета се хвърлиха в студените води на реката, въпреки ниските температури. 20-годишният Иван Иванов извади Богоявленския кръст.


А как мина ритуалът в Овчарци вижте тук

 

 

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети