Забраниха лова на птици в цялата страна

DenNews.bg
04.01.2017
размер на текста:

Забранява се ловът на пернат дивеч и разселването на птици на територията на цялата страна. Заповедта е на министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева и е във връзка с усложнената епизоотична обстановка поради констатираното заболяване птичи грип, се посочва в съобщение от МЗХ.
Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на изпълнителните директори на Българската агенция по безопасност на храните и на Изпълнителната агенция по горите - д-р Дамян Илиев и инж. Тони Кръстев.
В края на миналата година бе създаден междуведомствен Национален оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването инфлуенца по птиците.
Към момента са констатирани 15 огнища при птиците при домашни среда от пет административни области на страната - Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици), Пловдив (седем огнища в стопанства за патици) и Монтана (едно огнище при домашни птици). Констатирано е едно огнище на болестта при диви птици в област Ямбол, където са намерени мъртви две чапли.
В Бургаска област няма констатиран птичи грип, но като превантивна мярка вчера областният управител на Бургас Вълчо Чолаков забрани любителския риболов и достъпът на хора до водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици в областта. Става въпрос за Поморийското езеро, Атанасовското езеро, Бургаското езеро, комплекса "Мандра Пода" и комплекса "Стралджа". Наложена е и забрана за изложби и пазари на домашни птици и свине.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети