След Тимчев: 20 000 лв. липсват от касата на болницата, две коли били зарязани в София, към доставчиците не е плащано

DenNews.bg
31.01.2017
размер на текста:

Д-р Владислав Миков

Липсващи пари, счупени коли, свалени радиатори, дублирани договори, прибран бонус и никакви плащания към доставчици. Това е равносметката за състоянието на общинската болница в Дупница след управлението на Росен Тимчев. Новият болничен шеф д-р Владислав Миков оповести резултатите от проверка, извършена от общинска комисия, на пресконференция днес.

 

Задълженията на МБАЛ „Св. Иван Рилски” са в размер на 1 200 000 лв., като с лихвите сумата нараства на милион и половина лева.

 

В края на декември принудително, чрез частни съдебни изпълнители, са разплатени 220 000 лв.
„Тези пари обаче са за сметка на фонд Работна заплата и не бяха получени заплати за ноември, т.е. задълженията реално не са намалели. По-неприятното е, че доставчиците са били оставени почти без никакви плащания през цялата 2016 г. Затова и част от тях не са склонни да преговарят и се пристъпили към принудително изземване чрез частни съдебни изпълнители. С другите доставчици се водят разговори и се сключват споразумения. Има решение на Общински съвет с което на болницата е позволено да вземе заем до 1 млн. лв., за да се разплатят стари задължения към доставчици”, обясни д-р Миков.
Към големи доставчици на лекарства, консумативи и услуги се дължат суми от по 200 000 лв., 220 000 лв., 140 000 лв.
Точно преди Коледа чрез ЧСИ на ЧЕЗ са изплатени 149 000 лв.
„Някои фирми са правили опити за контакти с ръководството на болницата и в някои случаи са постигнати споразумения, но по тях не са правени никакви плащания”, посочи още управителят.
В момента приходите на болницата са в размер на около 260 000 лв.: лимит за месеца от Здравната каса е 252 000 лв., приходи от здравни услуги около 3500 лв. и около 5000 лв. други приходи.
„Това горе-долу е размерът на фонд Работна заплата. Най-лошото е, че в първите три месеца от годината болницата получава приходи единствено от Здравната каса. Останалите приходи: субсидии за труднодостъпни райони, за психиатрия, за хемодиализа, която вече не работи, ще дойдат най-рано през месец април. Общата сума за трите месеца е от порядъка на 120 000 лв. Видно е, че болницата няма финансови възможности и това е причината да водим разговори с кредиторите.

 

Вече е обществено достояние, че се готвят съкращения. Ефектът от тях обаче ще бъде минимален, предвид увеличението на минималната работна заплата. Съкращенията не са разковничето, което ще доведе до оздравяване на болница”, посочи още д-р Миков.

 

А какво още е заварил при встъпването си в длъжност:


„Трити файлове на някои компютри; липсва архив на документооборота с НЗОК и РЗИ; липсват някои основни документи, свързани със споразумения, график на доставки и плащания; липсват документи за проведени обществени поръчки, всъщност обществени поръчки почти не са провеждани.

 

Апаратите за хемодиализа на документи се водеха все още в болница, но липсваха. Преди дни на комисията бе предоставен протокол за бартер с автокъща от Самоков, с който се доказва, че болницата е заменила хемодиализните апарати за ремонт на покрива на хирургичен блок. След разговор с юристи се оказва, че това меко казано е оспоримо. Има договор със същата фирма за ремонт на покрива, но той не е за 12 000 лв., както е упоменато в договора за бартер, а е за 6005 лв. и тези 6005 лв. са изплатени. Апаратурата в момента работи в град Троян.

 

Освен това, когато апаратите спират дейност в 7-дневен срок трябва да бъде уведомен Регионалния здравен инспекторат, но това не е направено и сега болницата има глоба в размер на 10 000 лв.

 

В помещението за хемодиализа са започнати някакви строително-ремонтни работи, преместена е масата от съществуващата в терапевтичния блок (Транспортна болница) морга. Ремонтът е извършван от три фирми, като част от парите са им изплатени, а за другата част сме в процес на преговори за сключване на споразумения. В никакъв случай няма да местим морга. Моргата съществува и преместването е напълно излишно.

 

Двата автомобил, които липсваха вече са налице. Г-н Тимчев заведе наши шофьори в София и им показа къде са автомобилите. Единият автомобил беше на паркинг в кв. Горна Баня, а вторият в кв. Надежда. Единият беше със скъсан ремък, а другият беше с нула бензин. Двата автомобила бяха с паднали акумулатори. Единият автомобил беше с пукнато предно стъкло и пробит калник за което се наложи допълнителен ремонт. Единият автомобил е оставен в София през юли месец, а другият през ноември. Установени са разлики в километражите. И двата автомобила са били паркирани пред жилищни сгради.


Хирургичният блок е с изрязани радиатори и липсваща отоплителна система и в момента се плащат безумни сметки, защото трябва да се използва ток. Сметките за ток са над 20 000 лв. на месец, което ни натоварва допълнително финансово.


Бил е сключен договор с мобилен оператор, при положение, че е имало действащ договор с друг мобилен оператор на стойност 2,70 лв. на карта. Старият договор изтича през месец април 2017 г., а вторият договор е сключен преди два месеца и то за 10,20 лв. на карта. Освен това има телефони, които са на изплащане. Единият ни беше предаден от Росен Тимчев вчера. Телефонът е със спукан дисплей, а вторият, по-скъп телефон, все още не ни е предаден. Двата телефона са на стойност около 2000 лв.

Имаме взет бонус от мобилния оператор, с който е сключен втория договор, на стойност 5000 лв. Има приемо-предавателен протокол. Този бонус обаче не е заприходен от Росен Тимчев, макар да е бонус за болницата, а не за управителя.


Имаме други суми, които са взети от каса на болница с ордери и за които няма насрещни документи. Става дума за около 20 000 лв.

 

Имаме дублирани договори за външни услуги-единият с мобилния оператор, а другият е за ремонт и обслужване на рентгеновата апаратура на болницата. Фирмите не са виновни за това нещо.


За прословутия коктейл за 7 април – трябвало е да бъде платен от общината, но тя не е длъжна и съответно не го е платила. След това д-р Соколов беше казал, че ще го плати. Там са заприходени 3000 лв. като представителни пари по отделенията.


Д-р Соколов е взимал заплата от около 1000 лв. за по два астрономически часа на ден за пет дни в седмицата. По график е трябвало да бъде в отделението между 13 – 14 часа и 19 - 20 часа. Той и съпругата му вече не работят в болницата”, обясни управителят д-р Миков.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети