Обама подкрепи протестите срещу указа на Тръмп

DenNews.bg
31.01.2017
размер на текста:

Противници на указа споделят тази снимка във Фейсбук с текст: Иракчанка, майка на действаш американски войник е освободена от летище Дж.Ф. Кенеди след 30+ часа арест. Тя казва, че е била с белезници и малтретирана".

Досегашният американски президент Барак Обама подкрепи протестите срещу антиимигрантския указ на Доналд Тръмп.
Говорител на Обама насърчи протестите за защита на демокрацията. Без да назове Тръмп по име нито веднъж, говорителят Кевин Луис отбеляза, че Обама приветства „нивото на мобилизация“ срещу затварянето на границите на САЩ за бежанци и мигранти.
„Президентът Обама е във фундаментално несъгласие с идеята за дискриминация на лица заради тяхната вяра или религия”, добави говорителят. Обама бе обявил, че ще страни от политическите дебати, освен ако не преминат някои „червени линии“.

Междувременно Тръмп е уволнил изпълняващата дъжността главен прокурор (министър на правосъдието) Сали Йейтс, предаде CNN.
Причината е несъгласието й с имиграционната политика на новата администрация.
Йейтс заяви, че не е убедена в законността на президентския указ за мигрантите и министерството на правосъдието няма да го защитава в съда.
Петима федерални съдии вече блокираха изпълнението на забраната, въведена в петък от президента.
"Моето задължение е да гарантирам, че позицията на Министерството на правосъдието в съда отговаря на задължението винаги да търси правосъдие и да е на страната на справедливостта“, написа Йейтс.
Тя беше назначена за и.д. министър на правосъдието от президента Барак Обама след оставката на Лорета Линч заради смяната на администрацията. Тръмп номинира за поста Джеф Сешнс. Кандидатурата му все още не е одобрена от Сената.

Спорният указ за миграцията спря за неопределено време приема на сирийски бежанци в САЩ, за 120 дни са блокирани и другите програма за прием на бежанци. За 90 дни е забранено на гражданите от 7 мюсюлмански държави да влизат в САЩ, включително и ако са двойни граждани.
В събота, първия ден след подписването на указа, по летищата бяха задържани 109 души от тези страни.
Американци излязоха на многохилядни протести в градовете и около летищата с искане арестуваните да бъдат освободени и указът да бъде отменен. Противниците на Тръмп го обвиняват в нарушаване на Конституцията.

Стотици американски дипломати също подготвят протест по целия свят.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети