Протести срещу указа на Тръмп не спират, Канада предлага помощ на блокираните

DenNews.bg
30.01.2017
размер на текста:

Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на американските градове и на летищата в САЩ вчера, за да протестират срещу указа на новия президент Доналд Тръмп за имиграцията.
Указът на президента забранява влизането в страната на граждани на седем държави с преобладаващо мюсюлманско население.
В Ню Йорк, Вашингтон и Бостън втора вълна на протести започна след спонтанните митинги на много летища в събота, когато имиграционните власти започнаха да прилагат президентския указ.
Решението на президента, което забранява приемането на сирийски бежанци и влизането в САЩ на пътуващи от Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан, доведе до арестуването и депортирането на стотици хора, пристигнали на американски летища.

Един от най-големите вчерашни протести се състоя в Батъри парк в долен Манхатън, недалеч от Статуята на свободата в пристанището на Ню Йорк, един от най-популярните американски символи и първият, който милиони емигранти са виждали, прекосявайки океана от Европа и пристигайки в Америка.
Главният оратор, сенаторът демократ от Ню Йорк Чарлз Шумър заяви пред събралите се, че указът на Тръмп е антиамерикански и е в разрез с основните ценности на страната.
Във Вашингтон хиляди се събраха на площад Лафайет близо до Белия дом, с викове "Няма омраза, няма страх, бежанците са добре дошли тук".
Демонстрантите бяха запълнили цялото пространство около Белия дом и Министерството на финансите.
Шествието потегли от Белия дом по Пенсилвания авеню и спря пред Международния хотел Тръмп, където викаше "Срам, срам, срам".
По данни на полицията в протестите са участвали близо 8000 души. По същото време близо 200 души участваха в протестен митинг на международното летище Дълес край Вашингтон, където много по-голям брой протестиращи се бяха събрали на шумна демонстрация в събота вечерта.
Няколкостотин души протестираха и на нюйоркското летище Джон Ф. Кенеди, където разтревожени семейства чакаха близки, задържани с часове след пристигането си от страни, засегнати от президентския указ.
Над 10 000 души участваха в демонстрацията на площад Копли в Бостън. Пред събралите се говориха няколко оратори, сред които сенаторът Елизабет Уорън, лидер на либералното крило на Демократическата партия и яростен критик на Тръмп.
В Хюстън близо 500 души преминаха в протестно шествие през центъра на града.
Главните прокурори на 15 американски щата и на окръг Колумбия, представляващи близо една трета от населението на САЩ, вчера осъдиха антиимигрантския указ на президента Доналд Тръмп.
В общо комюнике главните прокурори, всички от Демократическата партия, наричат указа на Тръмп "антиамерикански и незаконен" и изразяват увереност, че той ще бъде анулиран от съдилищата.
Съдии в най-малко пет щата блокираха изпълнението на указа от федералните власти.
Президентът Доналд Тръмп заяви вчера в комюнике, че указът му за затваряне на границите за някои бежанци и чужденци не е насочен специално срещу мюсюлманите.
"Това няма нищо общо с религията, става дума за тероризма и сигурността на нашата страна", аргументира се президентът.
Защитавайки решението си, Тръмп посочва, че то е сходно с това, което бившият президент Барак Обама е взел през 2011 г., когато забрани издаването на визи на бежанци от Ирак за шест месеца.
Седемте страни, посочени в указа, са същите, които преди са били определени от правителството на Обама като източници на тероризъм, добавя президентът.

Канада ще предостави временно жителство на хората, блокирани в страната в резултат на указа на Тръмп.
Това заяви вчера канадският министър за имиграцията, бежанците и гражданството Ахмед Хусен.
Министърът, който говори на пресконференция в Отава, не посочи колко души са засегнати от тази мярка. Той отбеляза, че досега на малък брой пътници, опитващи се да летят до САЩ от Канада, е било забранено да се качат на самолета.
Канада, каза министърът, е получила уверенията на американските власти, че указът няма да се прилага спрямо канадски граждани с двойна националност на някоя от седемте страни, на чиито жители се забранява влизането в САЩ.
Правителството на премиера Джъстин Трюдо от Либералната партия досега се въздържаше да критикува САЩ, където отиват две трети от канадския износ, и вместо това предпочита да изтъква, че Канада е отворена за бежанци, отбелязва Ройтерс. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети