Намалиха 3 пъти държавната субсидия за Рилския манастир

DenNews.bg
27.01.2017
размер на текста:

Държавният бюджет за 2017 г. за първи път предвижда годишна субсидия и за трите ставропигиални манастира у нас - Рилският манастир, Троянският манастир и Бачковският манастир. Досега такава субсидия получаваше само Рилският манастир, обявен за паметник на културата с национално и световно значение, включен сред обектите под закрилата на ЮНЕСКО. Субсидията започва да се отпуска на манастира, след като той беше одържавен за "седем гладни години" (1961-1968 г.) и държавата определено имаше да плаща репарации на манастира за безобразията, сътворени в ония безбожни години. Рилският манастир е най-големият и най-посещаваният от българските манастири, там задължително се водят държавните гости - крале, президенти, премиери и пр., а туристопотокът е най-голям, включително и от чужбина. А и самата субсидия за Рилския манастир като разход за държавния бюджет е по-малко от издръжката на администрацията на министерския съвет за половин месец, примерно.

От няколко години и другите две ставропигии настояваха за такава издържка, но досега те не бяха включвани в бюджета. Въпреки това те получаваха значителни целеви субсидии от държавата. Например за миналата година Бачковският манастир с указ на Министерския съвет получи 300 000 лева за реставрационни дейности. Троянският манастир получи общо 1,4 мил. лева държавна субсидия за изграждането на така нареченото патриаршеско крило в обителта.

Сега за първи път в бюджета за 2017 г. е предвидено годишната сума за Рилския манастир в размер на 597 000 лева да не се дава на Рилската обител, а уравниловъчно да се раздели на три равни части и всяка от трите ставропигии да получи по 199 000 лева. В бюджета се предвиждат дейностите, които могат да бъдат финансирани с тези средства.

В интервю за агенция Фокус игуменът на Бачковския манастир архим. Симон заяви: „Радвам се, че направихме най-важното – убедихме народните представители, че наистина издръжката на Бачковския манастир, като втори по големина в България и като национален паметник на културата, трябва да се възстанови”. Той уточни, че до 1990 г. манастирът е получавал държавна издръжка, но след това тя е преустановена. „Това се случва по наше настояване и с помощта на народните представители от Пловдив, като заслугата е най-вече на Менда Стоянова, като народен представител в Пловдивска област”, отбеляза още Бачковският игумен.

Запознати с църковните дела коментират, че това неглижиране на Рилския манастир вероятно има връзка с факта, че това е единственият от трите ставропигиални манастира, който Бойко Борисов не е посетил като премиер нито в първия, нито във втория си мандат.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети